Сонячні уроки: чим зайнятися в останні тижні перед канікулами

Керівник початкової школи Марина Пристінська ділиться порадами, як зробити останні в році шкільні дні веселими та корисними

Сонечко сяє, контрольні написані, підручники відпочивають у бібліотеці… а до канікул ще лишився час! Як цікаво провести останні шкільні тижні, щоб вони пішли дітям на користь? Професійними порадами ділиться керівниця нашої початкової школи Марина Пристінська.

Останній тиждень перед канікулами ще називають “правопівкульним”: це час, коли домінує права півкуля мозку, яка, як вважається, відповідає за емоції та уяву, адже всі налаштовуються на канікули та відпочинок. Тож в останні тижні перед літніми канікулами не варто вивчати нові теми: в цей час потрібно зосередитись на повторенні та систематизації знань та застосувати на практиці те, що вивчили протягом року.

В останній навчальний місяць, пору сонячного світла, гарної погоди та зелені, максимум уроків потрібно спланувати на вулиці. І мова не про розв’язування виразів, читання складного тексту з підручника та інші надсерйозні завдання, адже тоді зовнішні фактори лише відволікатимуть. Натомість запропонуйте дітям проектну роботу та дослідіть усе, що відбувається навкруги: наприклад, дізнайтесь, які рослини є у шкільному дворі, виявіть, дикі вони чи декоративні; вирахуйте висоту дерева за допомогою його тіні; зазирніть до найближчого магазину та проаналізуйте, скільки виробників використовують для пакування пластик, а скільки — папір; дізнайтесь статистику шкільної їдальні, що там продають, що найбільше купують і чому. Нехай діти складають гіпотези, перевіряють їх, проводять опитування і роблять висновки. Якщо є можливість, відправтеся з учнями на екскурсію: перед тим складіть список очікувань, а після опишіть свої враження в есе, творі-роздумі або навіть у дописі в соцмережах, у якому поділіться враженнями від побаченого чи надайте поради тим, хто планує таку ж екскурсію. Для цікавого проекту можна використати безліч інсайтів, навіть захоплення відеоіграми: наприклад, дитина може написати інструкцію, як сягнути певного рівня в якійсь грі, та зняти відео. Для цього теж потрібні аналіз та систематизація! Все це — елементи сучасного навчання, які дозволяють виходити за межі класів і вчитися будь-де.

Всі ми звикли, що школа дає вказівки, що учні мають робити, але не запитує, що їм цікаво. Звичайно, дуже важливо в певний час добре написати контрольну роботу. Але є й інший бік навчання — саме життя, в якому ми й будемо застосовувати все, що дізнались у школі. Запитайте у ваших учнів, що їм хочеться дослідити, про що хочеться дізнатись, про які уроки вони мріють і куди хочуть піти. Разом ви проведете незабутній час!

 

Поділитись: