Як мотивувати дитину до навчання?

Поради психолога Євгенія Медреша про навчання та стосунки з дітьми

Євгеній Медреш, психолог і засновник однієї з найперших приватних шкіл України "ОЧАГ", надав практичні поради про те, як ефективно спрямувати батьківські зусилля для досягнення спільної зі школою мети — успішної та щасливої дитини, під час зустрічі в рамках проекту психолога Новопечерської школи, Ірини Сіткарьової, «Батьківські посиденьки» .

Як мотивувати дитину до навчання? Сама постановка питання свідчить, що "зовнішня мотивація" - це маніпуляція потребами дитини. Мотивувати когось - означає змусити (залякати, звабити, випросити, підкупити, тощо) людину робити те, що від неї хочуть інші. Але сенс сучасної освіти не в досягненні поставлених ззовні стандартних результатів. Сенс освіти - у підтримці власної потреби дитини в творчій адаптації до життя, підтримці її інтересу до взаємодії зі світом феноменів, ідей і людей навколо. І якщо дитина справді дорога вам, і вас із ними пов'язують добрі почуття та спільні перспективи, то іноді (а краще - часто) є сенс замінити відомі техніки мотивації на стосунки. Втім, не потрібно ілюзій: часу і сил на стосунки вистачає не завжди, і види маніпуляції за адекватного їх використання цілком ефективні та мають повне право на життя. Але якщо часу та сил на стосунки раптом вистачає,  то стосунки передбачають інтерес до того, що зараз проживає дитина, що зараздля неї важливо, чого вона зараз бажає. Власне, стосунки з батьками і стосунки з учителем - без фантазій "рівності", але чесні та засновані на безпеці та прийнятті - є однією з основних потреб дітей шкільного віку. Саме вони здатні забезпечити справжній стійкий успіх дитини в освіті.

Більше про стосунки між батьками та дітьми, про навчання та школу можна почитати у книгах Євгенія Медреша "Идеи и отношения", "Между прочерками", доступних в інтернет-магазинах.

Поділитись: