Освіта — критичний елемент майбутнього кожної країни

Яким був 2018/2019 рік у старшій школі? Слово керівникам пану Ігорю та пану Роберту!

Завершальне інтерв'ю з нашої серії! Про те, яким вони побачили минулий рік у Новопечерській, розповідають керівники старшої школи пан Ігор Хворостяний та пан Роберт Бенд.

Ігор Хворостяний, керівник старшої школи

Цитата: "Майбутнє тут. Його просто ще масово не дистриб'ютовано". — Вільям Гібсон

Я пишаюсь нашими учнями та вчителями. Їхніми малими й великими перемогами (як у ряді конкурсів, змагань, олімпіад; так і перемогами особистісними — в наполегливій роботі з самоорганізацією, у вмінні чути інших і не бути байдужими, вдягати форму й не користуватися мобільними телефонами :)). Із глобальних проектів — старт й успішний рік Blended Program, ряд зустрічей у рамках профорієнтаційної програми (Дана Павличко; Олексій Бондаренко; Тимофій Брік; Катя Зубарєва; Антон Котов; Катерина Горностай та Нікон Романченко; Андрій Клименко), щоденною (хай інколи відразу не помітною, але колосальною) роботою вчителя…

В наступному році плануємо продовжити профілізацію старшої школи, утілити в практику гнучкого навчального плану з курсами за вибором (наприклад, нові інтегровані дисципліни з напрямку STEM, вибудовування системи роботи з розвитком комунікативних і презентаційних навичок (TED-и, дебати тощо). Глобально — продовжити вибудовувати ціннісну культуру школи відповідно до слів А. Айнштайна: “Прагніть не до успіху, а до цінностей, які він дає”.

Найбільше за цей рік запам’ятались усі й кожна розмова зі старшокласниками, — про смутки й радості; уміння співіснувати, не ображаючи почуття інших; про те, ЩО є важливим і ЧОМУ воно є таким… Переконаний, що від небайдужості починаються великі справи. Вірю, що кожен учень із кожним роком усе більше вчиться інноваційності мислення, уміння конструктивно вирішувати проблеми, співпрацювати; опановує інформаційну грамотність, розвиває життєві та кар'єрні навички.

Роль освіти в майбутньому України — ключова. Стратегічно, концептуально… — із будь-якого погляду й у будь-якому контексті. 

Уявляється, що Новопечерська — в епіцентрі впровадження набутків світової педагогіки. У неї, проте, є "власне обличчя". Вона, безумовно, сучасна. Найцінніше для мене, мабуть, те, що стала рідною.

3 поради для успішного навчання дитини:

  • “Деякі речі можуть заволодіти вашою увагою, але краще зосередьтеся на тих, які заволодівають вашим серцем” (Індійська мудрість). 
  • У динамічному світі, яким є ХХІ століття, критично необхідно наново відкрити важливість освіченості; таке розуміння має бути усвідомленим (пережитим і засвоєним як персональна цінність). 
  • Освіта може і має бути цікавою та захопливою.  

Що почитати влітку: Із художньої літератури — сучасну українську поезію та прозу. Із класики — те, чого немає в шкільній програмі (тоді Т. Шевченко, Леся Українка, І. Франко й інші можуть відкритися із зовсім іншого боку, гарантую!).

Роберт Бенд, керівник старшої школи та Blended Program

Цитата: Відмінність — це добре.

Я пишаюсь тим, як учні Blended Program відреагували на нові випробування, з якими зіткнулися.

Наступного року ми посилимо академічні очікування і продовжимо шукати шляхи для натхнення та залучення учнів у власне навчання.

Мені дуже подобається, як взаємодіють учні та вчителі. Атмосфера в класі сприяє навчанню, і як вчителі, так і студенти насолоджуються спільною роботою. Батьки висловлювали свою підтримку та ставили дуже гарні запитання на наших зустрічах.

Вважаю, що освіта — критичний елемент майбутнього кожної країни. На додачу до навчального вмісту, учням потрібно надавати можливість подумати, як вони можуть бути залучені та як можуть покращувати умови у власній країні. Учням потрібна допомога у розвитку навичок вирішення проблем, щоб вони могли використовувати їх та ставати активними, творчими членами суспільства.

Ми на правильному шляху. Новопечерська дивиться в майбутнє та готує учнів до викликів, з якими вони можуть зіткнутися, поки продовжують навчатися та рухаються до світу праці. Нашим академічним навантаженням ми допомагаємо учням розвивати соціальні навички, які їм знадобляться для роботи в суспільстві, що постійно змінюється.

3 поради для успішного навчання дитини: 

  • підтримка від їхніх батьків та вчителів; 
  • можливість бути активним учасником у власному навчанні; 
  • бажання наполегливо працювати.

Що почитати влітку: 

  • Джаред Даймонд “Зброя, мікроби і сталь”
  • Кен Фоллет “Стовпи землі”
Поділитись: