"Родини та учні всього світу нарешті зрозуміли, якими ж важливими є вчителі"

Підсумкові інтерв'ю 2019/2020: пані Зоя Литвин, засновниця Новопечерської, розповідає про свій рік

Ми продовжуємо ділитися з вами підсумковими інтерв'ю року з керівницями Новопечерської школи.

Що освіті дав карантин? Які навички гарантують успіх дітей в майбутньому? Читайте в інтерв'ю з пані Зоєю!

Зоя Литвин, засновниця Новопечерської школи

  • Наскільки стала в нагоді навичка адаптації до змін за тривалого карантину? 

Навичка гнучкості та адаптивності, яку ми дуже доцінюємо в Новопечерській, безперечно трапилась в нагоді під час карантину: і для того, щоб мати моральний спокій, і для того, щоб якомога швидше та ефективніше налагодити робочі процеси. Проте маю зазначити, що не менш цінною була навичка оптимізму. 

  • Що саме ви використали, щоб пристосуватися до змін і зберегти свій звичний спосіб життя? 

Через велику кількість роботи та проєктів, які довелося робити вживу і руками, графік через карантин змінився не дуже, і все одно майже щодня доводилось бути в Школі, якщо не зі шкільними справами, то з проєктом “Всеукраїнська школа онлайн”. Але допомогти адаптуватися мені допомогла кулінарія, я зрозуміла, що приготування їжі для мене замінює медитацію. 

Як, на вашу думку, карантин змінить освіту? 

Впевнена, що карантин матиме певний вплив на систему освіти, проте докорінно не змінить інститут школи. Адже всі ми впевнились, що дистанційний формат має змогу доносити лише знання та розвивати ерудицію, а такі навички, як креативність, командна співпраця, емпатія, вміння бути переконливим та досягати мети, розвиваються лише у живій співпраці в класі з іншими дітьми. Але саме ці навички і є на сьогоднішній день найважливішими і гарантують успіх наших дітей на 80%.

З позитивних змін можна додати те, що багато вчителів у різних країнах таки відкрили для себе IT-інструменти і зможуть застосовувати їх для формату змішанного навчання, який є ефективним, а також те, що родини та учні всього світу нарешті зрозуміли, якими ж важливими є вчителі. 

Що для вас особисто було відкриттям минулого року?

Найбільшим досягненням та відкриттям минулого року напевно стала моя нагорода від ООН (місце в рейтингу WE Empower Challenge 2019 — 5 найуспішніших жінок-підприємиць світу — прим.ред.). Безперечно, це була велика приємність, зсув парадигми і відкриття нових можливостей одночасно. А ще відкриттям стало те, як багато високопосадовців, лідерів думок та очільників великих корпорацій, яких я зустріла на Асамблеї ООН, були раніше освітянами.

 


Бліц!

Книжки, які варто прочитати влітку

Людмила Петрановська «Таємна опора: емоційний зв'язок у житті дитини» — про зв'язок та прив'язаність. 

Якщо карантин не спонукав прочитав книги Насіма Талеба “Чорний лебідь” або “Антикрихкість”, то літо стане прекрасною нагодою!

Про що ви думаєте, йдучи до школи?

Коли йду на роботу, в мене в голові завжди вирує купа нових ідей, як правило, я вже обдумую їх, усміхаюся і “ручки сверблять“ робити щось позитивне та масштабне :)

Зараз популярний тренд — декілька кар'єр за життя. Яку кар'єру ви б обрали наступною для себе?

Точно не планую нікуди йти з освіти, але якби не ця сфера, то все одно була б підприємцем. Мені подобається щось нове, цінне, і робити це якісно та з натхненням. Як варіант, могла б заснувати велику крамницю дитячих розвиваючих іграшок, де на верхньому поверсі була б дивовижна бібліотека і щоденні літературні клуби для дорослих та дітей.

 

Поділитись: