Як ми танцювали з Майком Вамайя

До нас завітав один з 10 найкращих вчителів світу за версією Global Teacher Prize

Цього тижня Новопечерська школа просто-таки здригалася від запальних танців! А все завдяки чудовому гостю, який завітав до Школи на зустрічі із освітянами та учнями.

Майк Вамайя — вчитель танців з Найробі, Кенія, що у 2017 потрапив у список 10 найкращих вчителів світу за версією Global Teacher Prize. Добра вдача Майка настільки підкорила організаторів національного конкурсу Global Teacher Prize Ukraine, що з усіх фіналістів вони вирішили запросити в журі саме його. 

Звісно, ми не могли впустити нагоду познайомитися з Майком і запросили його до Школи! На затишній, майже сімейній зустрічі присутні розпитали Майка про його роботу та враження від України й українських вчителів. Після дискусії Майк провів для гостей майстер-клас з танців, відгомін якого, мабуть, чули всі навколишні будинки 

Наступного дня Майк знову повернувся до Школи, щоб провести майстер-клас вже для учнів. І тут ми стали свідками справжньої магії: лише п'ятнадцять хвилин "уроку" — і діти не могли відійти від Майка, все тягнучись дати йому "п'ять" та обійняти. Ось вона, аура справжнього Вчителя 

Коротко про те, що нам вдалось дізнатися про та від Майка Вамайя:

  • Майк вчить не стільки танцям, скільки вмінню бути щасливим. В житті маленьких кенійців є багато насилля, але їм все одно потрібно вчитися й щодня ходити до школи. Майк допомагає їм знайти в собі сили на те, щоб продовжувати навчання, незважаючи на важкі суспільні умови.
  • Дівчата у Кенії мають набагато нижчий за хлопців статус і, разом з тим, набагато більше відповідальності. В їхні обов'язки входять усі хатні клопоти, від догляду за маленькими братами й сестрами до приготування їжі. Звісно, що за таких умов найменше вони думають про освіту. Але учениці Майка настільки надихаються його уроками, що починають заглядати далі й вже мріють про вищу освіту. І Майк охоче допомагає їм у розвитку, шукаючи для них гранти та наставників.
  • Серед учнів Майка є і хлопчики, але більше уваги він намагається приділяти дівчатам, бо в Кенії їм це потрібно. Майк для них не лише вчитель, а й друг, до якого вони можуть звернутися навіть зі своїми домашніми бідами.
  • Майк працював у Великобританії, але в якийсь момент зрозумів, що його робота та допомога дітям буде ціннішою у Кенії.
  • Танець — це універсальна мова, завдяки якій можуть порозумітися представники усіх 42 племен, що живуть у Кенії. Діти займаються в однаковій формі, і це об'єднує їх в один колектив. Якщо спочатку діти навіть не хотіли сидіти поруч та ставати в пару з тими, хто належить до іншого племені, то тепер вони не відчувають належності до різних "таборів", адже їх ведуть єдність та співпраця. І хоча батьки дітей іноді були проти того, щоб їхні діти навчалися поруч із дітьми з інших племен, Майк впевнений, що і вчитель, і батьки, і сам учень мають рухатися до успіху дитини разом. 
  • Бути лідером для Майка означає працювати з дітьми не тільки в школі, а й за її межами.
  • Приїхавши до України, Майк звернув увагу на те, що українські жінки надзвичайно сильні. Серед найкращих вчителів, що номінувалися на Global Teacher Prize Ukraine, дуже багато жінок, які викладають не тільки гуманітарні науки чи вовтузяться з малечею, але й займаються математикою, інформатикою та фізикою, що для Кенії — дивина. Майк говорить, що це саме те суспільство, про яке він мріє для своєї батьківщини.
  • Майк вважає, що між вчителями різних країн немає різниці: всі вони мають спільну ДНК та єдині прагнення.
  • Коли йшлося про вибір п'ятірки найкращих вчителів України, Майк залишив цей вибір українській частині журі, проголосувавши за кожного з 20 фіналістів, адже вважав, що кожен з них гідний бути в ТОП-5.
  • На думку Майка, штучний інтелект ніколи не зможе замінити вчителя. Викладання — це не тільки передавати інформацію, а й просто бути людиною. Вчитель викладає також через мову тіла й емоції, чого робот ніколи не навчиться.
Поділитись: