Профорієнтація: як ми готуємось до майбутнього

Як Новопечерська школа допомогає учням старших класів обрати професію

Хто з школярів замислюється над тим, ким він хоче бути, до одинадцятого класу? Здається, що випуск ще так нескоро! Але одного дня — завжди якось несподівано — знане з дитинства питання «Ким ти хочеш бути?» набуває чіткої та виразної форми. А випускник може й досі не знати, чи те, до чого пристало його серце, взагалі можна зробити своєю професією.

Щоб допомогти учням обрати майбутнє заняття до душі розважливо, усвідомлено й без поспіху, зрозуміти, яким предметам приділити більше уваги, Новопечерська школа впровадила програму професійної орієнтації для 8-10 класів. 

Все починається зі спеціального тестування на початку року: дев’ятикласники та (за бажанням) восьмикласники проходять тест Magellano, одне з найточніших тестувань, що визначають схильність до того чи іншого фаху. Окрім тесту, учні заповнюють анкети,  мета яких — рефлексія свого місця у суспільстві, аналіз власних можливостей, захоплень, поглядів на майбутнє. За результатами анкети й тестування бажаною є тристороння зустріч психолога з учнем та його батьками: дуже важливо, щоб вони розуміли, що схильності та інтереси дитини мають бути вирішальними у виборі її подальшого шляху. 

Протягом року тьютори ведуть активну профорієнтаційну роботу з учнями, індивідуальну та групову. Під час тьюторських годин учні знайомляться з принципами вибору професії, помилками під час цього процесу, тенденціями на світовому та українському ринках праці, визначаються із напрямками для літнього стажування.

Також протягом року Школа надає учням можливість зустрітися з представниками компаній, які розказують про власні досягнення та професійний шлях (наприклад, Марія Дубровська з Google та стоматолог Ярослав Заблоцький).

Наприкінці року діти беруть участь у тренінгах, де глибше та детальніше вивчають обрану сферу, приміряючи професію на себе. Для цього вони використовують новітні методики аналізу та збору інформації (такі, як mind-mapping), презентують одне одному переваги та недоліки обраної сфери, беруть участь у дискусіях і обговореннях.

І от, після тренінгів, відбувається найцікавіше! Починаючи з червня учні отримують можливість пройти коротке (3-5 днів) стажування у провідних українських та міжнародних компаніях. Тут вони побачать свою майбутню роботу зблизька, вивчать деталі й зрозуміють, чи дійсно це те, про що мріялось, і що це та справа, якій хочеться присвятити життя. Свої спостереження й думки учні записують у спеціальний щоденник, який отримують у Школі як документ, що підтверджує успішне проходження стажування. Щоденник побудований таким чином, щоб під час майбутньої презентації учню було легше згадати усі важливі моменти й повніше розкрити свої враження. Стажування для учнів 9-10 класів є обов’язковим. 

Презентація результатів практики відбувається у вересні. На виступ запрошуються батьки та представники компаній, в яких учні проходили стажування. Минулого року учні побували в таких компаніях, як StarLightMedia, DreamDesign, Біофарма тощо.

Ми з цікавістю спостерігаємо, як наші учні йдуть шляхом мрії. Сподіваємось, що програма Новопечерської школи зробить його легким та приємним!

Про минулорічну презентацію результатів стажування читайте ТУТ.
Як батьки можуть допомогти дитині у виборі професії, читайте в статті спікера “Батьківських посиденьок” психолога Тамари Сухенко.

 

Поділитись: