Екскурсія до Зони відчуження

Віртуальна, звичайно!

Чи безпечно вирушати з екскурсіями до Чорнобильської зони відчуження? Попри всі факти та обговорення, люди все ще мають різне ставлення до цього питання. Але що ми можемо сказати з впевненістю, то це те, що віртуальна екскурсія, на якій побували наші учні старшої школи, безпечна на всі сто відсотків, до того ж пізнавальна та трохи міфоруйнівна!

Таким незвичним цього тижня був один з уроків англійської. Через відеоконференцію діти познайомились із пані Тетяною Бурмою, яка вже три з половиною роки працює офіційною супровідницею Чорнобільскої зони відчуження і безумовного відселення та займає посаду керівниці гідів у міжнародній туристичній компаніі LTD Chernobylwel.come. Пані Тетяна розповіла про життя регіону до та після катастрофи, про радіацію, її типи і про міфи навколо неї (наприклад, поговорили про те, що радіація — це насправді звичайна річ, яка оточує нас щодня і міститься навіть в бананах, питання лише в її дозах), яку дозу радіації отримують відвідувачі Зони (спойлер: менше, ніж при перельоті літаком), і чи живуть в Зоні відчуження мутанти, яких ми звикли бачити в поп-культурі (знову спойлер: ні!).

Зустріч дозволила дітям поглянути на Чорнобильську зону відчуження під іншим кутом: попри страшну трагедію, яка зруйнувала тисячі доль, життя тут не зупинилось, а природа заявила про свої права та нагадала людям, що саме вона — справжній господар на Землі. Чи не варто нам нарешті почати її шанувати?

Поділитись: