Ослаблення карантину: як убезпечити себе та родину

Останні новини від експертів UNICEF

Україна продовжує виходити з карантину та шукати безпечних способів повернутись до звичного життя. Але як робити це правильно? 

Минулого тижня ми побували на вебінарі з експертами UNICEF, де пані Катерина Булавінова, лікарка та медична експертка UNICEF Україна, надала рекомендації щодо того, як убезпечити себе та рідних в умовах ослаблення карантину. Хороші новини — дитячі середовища є найбезпечнішими (оскільки діти не входять у групу ризику), не дуже хороші — COVID-19 нікуди не дівся, тож втрачати пильність зарано. Ділимось із вами найкориснішими тезами онлайн-зустрічі. Повний запис вебінару (де також побачите презентацію аналітичної платформи від Антона Товченка, спеціаліста з моніторингу та оцінки) знайдете тут.

Чи закінчився карантин? Ні, ослаблення карантину не означає його завершення. Ми так само маємо піклуватись про себе, і найбільше — про групу ризику (літніх людей та людей із хронічними захворюваннями). Людина не з групи ризику, втім, теж може захворіти, але статистично шанси для неї нижчі.

Які заходи безпеки залишаються найважливішими? ТОП-3 заходів: соціальна дистанція (1,5-2 метри), миття рук та знаходження на відкритому повітрі або, якщо це неможливо, в добре провітрюваному приміщенні. Все, що можна робити на вулиці, варто робити там, наприклад, перенести робочу нараду в парк або на літню терасу. Залишатися в задушливих приміщеннях заборонено.

Якщо так сталося, що ви опинилися в людному місці, надягайте маску, але не забувайте про те, що це потрібно робити правильно: чистими руками! І пам’ятати, що жодна маска не захистить краще, ніж соціальна дистанція. 

Якщо в людини є найменші симптоми (температура 37 і вище, кашель, нежить),вона залишається вдома, щоб не наражати на небезпеку людей з групи ризику.

Окремо варто звертати увагу на заходи комунікаційні: всі мають розуміти, навіщо існують ці правила. Навіть якщо хтось не боїться захворіти й вважає, що для нього перебіг хвороби буде легким, пам’ятаймо, що поруч може бути людина, для якої хвороба буде смертельною.

Як поводитись групі ризику? Переглянути свій спосіб життя і зменшити кількість контактів до мінімуму. Це все ще важливо. Діти до групи ризику не входять, тому більше варто хвилюватись за дідусів та бабусь.

Чи потрібно всім робити тести на коронавірус? Медичні заклади зараз — найнебезпечніше місце, тому до них звертаємось лише за крайньої необхідності. Якщо людина захворіла, їй варто орієнтуватись на симптоми та тяжкість перебігу хвороби. Якщо симптоми легкі, достатньо подзвонити сімейному лікареві. 

Як розуміти статистику захворювання? Важливо пам’ятати, що потужність лабораторій в Україні не така велика, багато тестів "стоять в черзі". Тому статистика, якою ми користуємось, не показує реальної картини, а тільки тренди, тенденції захворюваності. Так само жодна країна не може спрогнозувати, коли настане пік захворюваності і коли він мине. 

Як бачимо, літня погода немовби підштовхує до правильної поведінки під час виходу з карантину: більше прогулянок, менше гаджетів — і будемо здорові 

 

Поділитись: