Готуй, як Новопечерська: паски до Великодня

13.04.2020
Готуємось до свята!

Пані Оксана Остаповська, керівниця Департаменту здорової тарілки, знову тішить нас рецептами для приготування на карантині!

Цього разу це рецепти пасочок до Великодня. Пані Оксана особисто протестувала ці рецепти і впевнено рекомендує за ними готувати: вони нескладні і дуже смачні :)

Рецепт 1. Паска з сиром кисломолочним

Краще це тісто замісити ввечері, а зранку можна випікати пасочки. З цієї кількості тіста виходить 6 пасочок, діаметр форми — 10 см.

Інгредієнти:

Опара:

  • 140 мл молока (температура — 35-36 градусів)
  • 40 г цукру
  • 11 г (1 пакетик) сухих дріжджів

Тісто:

  • 100 г цукру (можна додати більше)
  • 10 г ванільного цукру
  • 1/2 ч/л солі
  • 3 яйця + 3 жовтка
  • 450 г сиру кисломолочного (жирністю 5-9 %)
  • 100 г вершкового масла кімнатної температури
  • 1 г куркуми
  • 800 г борошна
  • 200 г цукатів, родзинок, сухофруктів (за смаком)

Технологія приготування:

Поєднати інгредієнти для опари, додати до неї 3 ст/л борошна, ретельно перемішати до стану густої сметани, поставити в тепле місце для активації дріжджів приблизно на 25-30 хвилин. Маса повинна збільшитися в 2-3 рази. В чашу міксера завантажуємо цукор, ванільний цукор, сіль, яйця, жовтки, сир кисломолочний, розтоплене вершкове масло, куркуму. Все ретельно перемішуємо. Додаємо опару, перемішуємо. Додаємо борошно, інгредієнти поєднуємо, але тісто сильно не вимішуємо (не забиваємо). Перекладаємо його в ємність вдвічі більшу (тісто буде підростати) і ставимо в холодильник на 12 годин.

Дістати тісто з холодильника, дати йому нагрітися при кімнатній температурі протягом 30-35 хвилин. Потім вмісити в тісто сухофрукти, поділити на частини, округлити і заповнити форми на 1/3.

Форми накрити рушником і залишити в теплому місці, щоб тісто при кімнатній температурі збільшилося в розмірі в 2-2,5 рази, приблизно 1,5-2 години.

Випікати 35-45 хвилин, при температурі 170 градусів за Цельсієм.

Рецепт 2. Глазур для пасок

 Інгредієнти:

  • 300 г згущеного молока
  • 80 г цукрової пудри
  • 120 г сухого молока
  • 2 г ванільного цукру

Всі інгредієнти ретельно перемішуємо. Спочатку може здатися, що суміш загуста, але пудра розтане і суміш стане м'якшою. Її кількості достатньо для оздоблення шести пасок.

Рецепт 3. Паска-кекс

Для тих, хто не вживає виробів з додаванням дріжджів, пропоную кекс з мінімальним додаванням пшеничного борошна. У кекса неймовірний насичений аромат і смак апельсину, а колір насичено-жовтий завдяки додаванню кукурудзяного борошна. Виготовити такі паски можна за 1,5 години.

Інгредієнти:

  • 300 г вершкового масла
  • 200 г цукрової пудри
  • 6 яєць ( відділити жовтки від білків)
  • цедра 1 апельсина
  • сок 1 апельсина
  • 250 г кукурудзяного борошна
  • 200 г пшеничного борошна
  • 20 г розпушувача
  • 2 г ванільного цукру
  • 100 г цукатів
  • 100 г родзинок
  • 200 г вершків 10-30%
  • дрібка солі

Технологія приготування:

Масло кімнатної температури збити міксером до пухкого стану, цукрову пудру додавати невеликими порціями, яйця додати по одному, продовжуючи збивати. Потім додати цедру і фреш апельсина в масляну суміш. Поєднати в одній ємності кукурудзяне борошно, пшеничне борошно, розпушувач, ванільний цукор. Сухі інгредієнти поступово додати до масляної суміші, ретельно вимішуючи. Тонкою цівкою влити вершки до тіста, додати цукати, родзинки.

До охолоджених білків додати дрібку солі і на високих обертах збити до густої пишної маси. Обережно, невеликими частинами, вмісити в тісто білкову масу.

Викласти тісто в формочки. З даної кількості виходить 5 кексів, форма діаметром 9 см.

Випікаємо 50-60 хвилин за температури 180 градусів.

Усім смачного та щасливого Великодня!

Поділитись: