Що їсти, аби підвищити успішність у школі?

Ділимося порадами дієтолога, сімейного лікаря і фахівця Клініки дієтології Самойленко Анни Бєлокоз

Ми в Новопечерській приділяємо здоровому харчуванню дітей особливу увагу: наше меню збалансоване та дає дитячим організмам усю енергію, необхідну для активної роботи на уроках та щасливого гасання на подвір'ї laugh  

Але як батькам продовжувати цю тенденцію вдома, на вихідних та канікулах? 

Розповідає Анна Бєлокоз, дієтолог, сімейний лікар, фахівець нашої партнерської Клініки дієтології Самойленко! 

 

Здорові харчові звички забезпечують правильний фізичний та інтелектуальний розвиток дитини, допомагають їй відчувати себе впевнено серед однолітків, що є запорукою психічного благополуччя. Збалансоване харчування знижує рівень захворюваності, особливо на простуди. 

Раціон дитини та підлітка повинен стояти на таких китах: 

  • Харчування має бути різноманітним — це потрібно для того, аби отримувати весь спектр вітамінів та амінокислот з їжею, а також дотримуватися балансу між білками, жирами і вуглеводами.
  • Енергетична цінність повинна бути адекватною: не менша за необхідну вікову норму і у відповідності до енергетичних витрат дитини.
  •  Якісні продукти від перевірених виробників. Необхідно уважно читати склад на етикетці — чим простіший склад, тим краще!
  • Родинні традиції. Створюйте власні сімейні традиції: сідайте за стіл усією родиною, не поспішайте й насолоджуйтеся їжею, не купуйте додому шкідливі продукти (перероблені промислові продукти у вигляді ковбасних виробів, чіпсів та сухариків, кондитерські вироби промислового виробництва). Лише показуючи особистий приклад, батьки можуть виховати правильні харчові звички у дитини.

Раціон дитини та підлітка також повинен відповідати декільком правилам: 

 І. Правило Харчової піраміди (правильний розподіл продуктів протягом дня):

  • овочі повинні складати 35-40% їжі на добу;
  • фрукти, каші, цільнозерновий хліб — 30-35%;
  • м'ясо, риба, яйця, молочні продукти —  20-25% добового раціону;
  • корисні жири (масла, переважно рослинні (оливкове, лляне, гарбузове, кунжутне), горіхи (крім арахісу і кеш’ю), насіння (не смажене), корисні солодощі — 5-10% добового раціону.

ІІ. Режим або Ритм Харчування:

Кожне приймання їжі запускає з нуля травну активність, тобто у відповідь на харчову стимуляцію виробляються ферменти і деякі гормони. Для того, аби організм дитини встиг впоратися з попередньою їжею, необхідно від 2-х до 3-х годин. Це означає, що інтервал між прийомами їжі повинен бути чистим, без додаткових перекусів або калорійних напоїв. 

Для дітей шкільного віку ідеально підходить 5-кратний режим харчування: 3 основних приймання їжі і 2 перекуси. При цьому вечеря повинна бути за 2-3 години до сну. 

Приблизний режим: 

Сніданок: 7–8:00
Другий сніданок:10–11:00
Обід: 13–14:00
Полуденок: 16–17:00
Вечеря: 19–20:00

Всі приймання їжі вкрай важливі: 

  • Сніданок повинен бути протягом години після пробудження і містити 25-30% від загального калоражу. Важливо не пропускати сніданок, оскільки саме від нього залежить те, як пройде день у дитини в школі і навіть які оцінки дитина отримає.
  • Обід — найбільший прийом їжі, де на тарілці мають лежати продукти, для перетравлення яких необхідні максимальні резерви організму дитини (наприклад, м'ясо ідеально підходить саме для обіднього часу).
  • А ось вечеря — найлегший прийом їжі, який забезпечує якісний і повноцінний сон дитини.

III. Що повинна їсти дитина:

Сніданок. На дитячій тарілці ми повинні бачити «значок MERCEDES»: 1/3 тарілки — складні вуглеводи, 1/3 — легкий білок, 1/3 — овочі.
Наприклад, каша цільнозернова + яйце + салат або каша + сир + овочі. 

1-й перекус. Підійдуть фрукти, ягоди, або корисні солодощі.

Обід. Перша страва, наприклад, овочевий суп + складний білок у вигляді м'яса або риби + свіжий овочевий салат.

2-й перекус. Надважливий прийом їжі, який може складатися з горіхів (крім арахісу і кеш’ю), батончиків з горіхів та насіння, білого сиру або сезонних ягід.

Вечеря.  Найлегший із основних прийомів їжі повинен складатися з цільнозернової каші або запеченої картоплі + м'якого білого сиру або білої риби + термооброблених овочів у вигляді соте.

IV. Здорові солодощі

Не секрет, що діти дуже люблять солодке, а дорослі часто заспокоюють десертами своїх дітей: «не переймайся, з'їж цукерку», «якщо зробиш так, як я кажу, отримаєш морозиво». Але не варто забувати, що тим самим дорослі роблять «ведмежу послугу» для здоров'я дитини в майбутньому.

Ласунам варто звернути увагу:

  • Відмовитися доведеться від солодощів і кондитерських виробів промислового виробництва, які містять велику кількість цукру і трансжирів: печиво, крекери, пироги, мафіни, суміші для млинців і кексів, шоколад, пончики, шоколадні напої, цукерки, пластівці для сніданку, тістечка, торти і цей список можна продовжувати нескінченно.
  • Не купуйте солодощі, до складу яких входять цукрозамінники, а особливо синтетичні (сахарин, цикламат і тд).
  • Замінюйте солодощі з магазину на корисні: вівсяне печиво, домашній йогурт, фрукти, сухофрукти, фруктове молочне желе, лукум, зефір, пастила, щербет, фруктове морозиво, домашні батончики з сухофруктами, насінням (льону, кунжуту) і горіхами.

V. Водний режим

Привчайте дітей пити просту очищену воду. Всі інші напої сприймаються організмом, як їжа, особливо, якщо в них є доданий цукор (какао, чай з цукром) або натуральний цукор (соки, компоти).

Загальний обсяг випитої рідини має бути приблизно 1,5 літри, з них більший обсяг має припадати саме на воду.

Бережіть своїх дітей і будьте здорові!

Поділитись: