Ікнклюзивність=цивілізація

25.03.2021
Про важливий урок з громадянської освіти у 10 класі

Цивілізоване суспільство — це таке, в якому кожен громадянин почувається вільно та комфортно. До цієї думки дійшли наші десятикласники під час особливого уроку з предмету "Громадянська освіта", проведеного спільно з пані Тетяною, координаторкою інклюзивної освіти.

Протягом уроку розглядали такі поняття, як "інклюзія", "цивілізація", "особа з інвалідністю", "дитина з особливими освітніми потребами"; дивились соціальний ролик на підтримку батьків дітей з аутизмом та говорили про те, як зробити суспільство інклюзивним для всіх людей.

Пані Леся, вчителька історії та громадянської освіти, зібрала відгуки дітей щодо цього уроку:

Марія: Думаю, кожен з нас має спробувати приєднатися до класу підтримки і поспілкуватися з дітьми з особливими освітніми потребами. Це відкриває кругозір, розвиває відчуття емпатії і навички спілкування в цілому. Ми з Ольгою вже спробували і прийдемо туди ще не один раз :)

Ольга: Змінилася думка щодо поняття цивілізації, як можна правильно поводити себе, стикаючись з людьми зі своїми вадами.

Я радію з того, яким зростає наше покоління, адже нам дано багато можливостей та час на пізнання світу, розуміння. У відео, яке ми переглядали, наче червоною ниткою були сутність і основна проблема суспільства, яке іноді хоче все й одразу один з одним “обсмоктати”, почати сміятися. Нейтральності і розуміння до таких випадків у повсякденності усім бракує.

Роберт: Дізнався дуже багато нової інформації стосовно інклюзії, того, що інклюзивні люди не сильно відрізняються від звичайних людей, якщо їх  адаптувати. А також зрозумів, що людям з аутизмом важко живеться через сильну неусвідомленість деяких людей і невміння їх адекватно сприймати. Важко їхнім батькам: коли дитина починає реагувати на якийсь емоційний подразник, треба пояснювати людям навколо, що все добре, терпіти сумнівні погляди. Щоб полегшити життя дітям з аутизмом і їхнім батькам треба насамперед зрозуміти проблему і відноситись з розумінням. 

Поліна: Приємно вразило те, що в нашому суспільстві є такі чудові люди, які допомагають дітям/людям з інклюзією отримувати повноцінну освіту і функціонувати в соціумі.

Поділитись: