Про права та обов'язки

Старшокласники зустрілись із офіцером поліції

Виховання учнів як відповідальних громадян України Новопечерська  вважає одним із своїх пріоритетів — ми навіть задокументували це у нашій візії! А найменше, що кожен із нас може зробити для своєї країни, це знати свої громадянські права й обов’язки, дотримуватись і боронити їх.

Поговорити про це зі старшокласниками в рамках уроків громадянської освіти й права ми запросили шкільного офіцера, інспектора поліції пана Максима Міхеєва. Він розповів дітям багато важливих деталей, про які вони, “громадяни-новачки”, могли поки не замислюватись. Адже навіть у юному віці будь-які їхні дії вже мають наслідки, до того ж поки дитині не виповниться 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки.

Наприклад, вночі діти мають бути під наглядом батьків, і якщо когось із них поліція зустріне під час нічної прогулянки без дорослих, адміністративний штраф складуть саме на батьків. Або, приміром, якщо учні курять на території школи (а це заборонено законом), навчальний заклад має викликати поліцію, яка складе штраф — і знову на батьків! 

Поговорили й про права дитини, зафіксовані конвенцією ООН: право на освіту, житло, відпочинок, вираження поглядів тощо. Ці знання — запорука їхньої впевненості та відчуття захищеності. 

Думаємо, що інформація "з перших вуст" буде гарним доповненням до уроків та краще зафіксується в пам'яті 
 

Поділитись: