Любіть читати й книжечки дарувати :)

15.02.2021
Як ми святкували День книгодарування та День Валентина: розповідають наші учні

14 лютого — цікава дата: тут і День Валентина, і Всесвітній день книгодарування... Тож ми собі вирішили святкувати день любові до читання 

Трохи більше про цей день найкраще розкажуть наші учні, які люб'язно запропонували написати тексти для власної колонки! :)

  • Катерина Гаврищук, учениця 11-А:

Невід’ємною частиною дня Святого Валентина є любов до когось чи до чогось. Саме тому я майже не здивувалася, коли дізналася, що 14 лютого — це ще й День книгодаріння. Адже звичні нам історії в кольорових палітурках — це теж своєрідна любов :) 

Ідея обрати день для дарування книг вперше виникла в Америці у 2012 році. Зараз до цієї ініціативи доєдналося більше ніж 44 країни. Фішка свята полягає в тому, щоб подарувати книгу тому, хто не може придбати її сам. Статистика справді сумна. Безліч дітей не можуть дозволити собі мати улюблену історію на полиці. Та не обов’язково дарувати книгу незнайомцю, щоб стати частиною свята. Достатньо просто зробити приємно тому, кого любиш. 

Іноді мені здається, що найліпшим синонімом до дитинства є книжка. А найкумедніше те, що, коли я була маленькою, надзвичайно не любила читати. Єдиним виходом для моїх батьків було запроторити мене до бабусі, де інтернет — це складова науково-фантастичного фільму, і дати із собою дитяче фентезі. Книга — це безумовно інтимний подарунок. Отримати від батьків якусь історію — це те ж саме, що отримати новий простір для мрій та фантазій. Нема жодного сенсу в тому, щоб нагадувати, як позитивно література впливає на розвиток почуттів та світогляду людини. І все ж, я скажу, що книги — це те, що робить нас щасливішими. 

Є безліч способів перетворити книгу на світлий спогад. Спробуйте, наприклад, почитати разом з друзями чи родиною вголос. Лише один вечір й одна коротенька історія, та хороший настрій забезпечено надовго)) Або ж, якщо ви учень чи вчитель, приєднуйтеся до нашого літературного клубу в четвер на 6-му уроці. Ми будемо безмежно раді розділити з вами свою любов до книг! І, наостанок, поділіться історією з іншою людиною: членом сім’ї, другом/подругою, давнім знайомим чи незнайомцем, і не забудьте про себе. Зима — це найкращий час для того, щоб подарувати собі трохи книжкової любові. А в шкільній бібліотеці ви зможете знайти усе, що для цього треба :) 

  • Денис Ващенко, учень 11-Б:

Головною особливістю Дня святого Валентина став креативний підхід: серед загальної кількості валентинок частину займали зроблені власноруч, зустрічалися загадкові та відверті; символічною стала створена з книжок інсталяція перед вхідними дверима на першому поверсі. 

За здогадками учнів старших класів, найбільш залученими до проведення свята були вчителі та виховники, на що вказували схожості в оформленні деяких валентинок. Проте отримувати особистісні послання під час уроків було приємно більшості, і це підтвердити можуть “купідони”, котрі займалися їх безпосередньою доставкою. Кількість валентинок від учнів, на перший погляд, була меншою, але деякі свідчення спростовують цей факт. Зокрема, Бен Еванс, вчитель англійської мови, отримав понад 300 карток з побажаннями. 

Школа присвятила цей день не тільки закоханим, а друзям, колегам та всім, хто хоче подарувати позитивні емоції. 

  • А от наша бібліотека традиційно підготувала книжкову виставку із милими історіями для дітей та підлітків про любов і дружбу. Можливо й вам захочеться щось із цього списку прочитати? :) 

Боб Ділан «Якби не ти»

Вільям Шекспір «Ромео і Джульєтта»

Ґжеґож Касдепке «Велика книга почуттів»

Діана Амфт «Як полюбити Павучка?»

Ірина Мацко «Кава по-дорослому»

Крістін Номан-Віллемін «Великий злий вовк, який хотів, щоб його любили»

Лєна Шьоберг «Душевні факти про серце»

Марія Морозенко «Я закохалася»

Оксенія Бурлака «Поцілунок був не останній»

Олександр Грін «Пурпурові вітрила»

Франсуаза Буше «Книжка, яка нарешті розкаже тобі геть усе про любов»

Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»

  • А з 15 лютого у бібліотеці проходитиме благодійна акція «Даруйте книги з любов'ю»,  яка триватиме до кінця місяця. Усі подаровані книги працівники бібліотеки передадуть в Національну дитячу спеціалізовану лікарню "Охматдит". Усі небайдужі запрошуються приєднатися до акції та порадувати хворих діток цікавими книжечками.
Поділитись: