10 порад для зміцнення родинних стосунків

Як зміцнити родинні стосунки? 10 порад від Ірини Сіткарьової, психолога Новопечерської школи.

Прив’язаність –  це базова потреба людини, вона є первинною, і пріоритетнішою навіть за їжу. Розвиток прив’язаності в родині забезпечить вашій дитині підтримку та складе впевнений фундамент для її розвитку. Це особливо важливо під час вікових криз, наприклад, підліткової, коли зв’язки стають вкрай вразливими.

Пропонуємо 10 порад для розвитку прив'язаності у вашій родині, які надала Ірина Сіткарьова під час лекції в рамках проекту «Батьківські посиденьки».

1. Навчіть свою дитину грати у вашу улюблену гру.

Незалежно від того, скільки дитині років, спільні ігри зміцнюють стосунки. Це можуть бути будь-які ігри, які передбачають спілкування, наприклад, настільні. Також ви можете запропонувати своїм дітям пограти у гру, яка в дитинстві подобалася вам. Діти люблять, коли у батьків горять очі!

2. Заплануйте незаплановану поїздку.

Зробіть своїй дитині сюрприз! Не важливо, куди ви поїдете — їсти смачні тістечка до затишної кав’ярні чи прогулюватись у мальовничому парку. Головне, щоб ця поїздка була спонтанною для дитини. Неочікуваність долає сумніви та прибирає звичні рамки, вивільняє щирі почуття.

3. Роздрукуйте фотографії.

Коли ви востаннє друкували фотографії? У сучасному світі вони зазвичай зберігаються в електронному вигляді. Важливо, щоб фотографії були завжди перед очима та нагадували приємний час, який ви провели разом. Це можуть бути, наприклад, фото зі спільної поїздки влітку.

4. Оберіть для себе прийнятну форму тактильного контакту

Ви можете частіше обніматися, триматися за руки, робити одне одному масаж і навіть майструвати зачіски. Тактильний контакт допомагає подолати емоційний бар’єр і зміцнює прив'язаність.

5. Знайдіть те, що подобається вам обом, і зробіть це разом. 

Навіть якщо вам здається, що між вами і вашою дитиною немає зовсім нічого спільного, щось завжди можна знайти. Подивіться фільм, який подобається вам обом, приготуйте та з’їжте разом улюблену страву. А може, і ви, і ваша дитина не проти трохи поїздити верхи?

6. Формуйте ідентичність вашої родини. 

Розкажіть дитині, ким були ваші пращури, поділіться родинними легендами, перегляньте старі архівні фотографії, підкреслюйте, що ви – одна родина. Підкреслюйте вашу схожість – як зовнішню, так і внутрішню. Ви можете носити однакові аксесуари, одяг family look або запровадити родинний ритуал (наприклад, спільна вечеря щосереди або «лінивий» ранок щосуботи). Акцентуйте увагу на схожих рисах характеру, помічайте, що ваша дитина робить так само, як ви.

7. Давайте дитині «вітамінки уваги».

Залишайте своїй дитині маленькі сюрпризи – вкладіть до зошита записочку зі словами «Я тебе люблю!» або «Гарного тобі дня!», покладіть до кишені цукерочку чи іграшку.

8. Підкреслюйте значимість дитини.

Дитина має бути впевнена на 100%, що вона важлива для вас. Якщо в неї є сумніви, вона буде провокувати вашу увагу, і не завжди у прийнятний спосіб. Не приховуйте того, що ваша дитина – найдорожче, що у вас є. Говоріть дитині, що ви нею пишаєтеся та любите, незважаючи на те, як вона поводиться. Пам’ятайте: дитина найбільше потребує вашої турботи саме тоді, коли найменше на це заслуговує.

9. Попросіть дитину чогось вас навчити.

Попросіть дитину навчити вас чогось, що їй подобається. Навіть якщо ви не підтримуєте це захоплення, покажіть, що ви його не знецінюєте і сприймаєте конструктивно. Цей досвід допоможе дитині з повагою ставитися до тих, хто навчає її. До речі, ваші конструктивні питання допоможуть дитині і самій порефлексувати – а чи справді мені так подобається грати в цю комп’ютерну гру?

10. Діліться своїми секретами та почуттями

Розповідайте дитині важливі новини з життя вашої родини, діліться своїми враженнями, розповідайте, як пройшов ваш день на роботі. Це створить сприятливу атмосферу для того, щоб і ваша дитина відкрилася. А коли дитина розповідає про свої справи, спробуйте просто вислухати, не поспішаючи давати поради.

 

*Ці рекомендації також підходять для налагодження стосунків між дорослими.

 

Поділитись: