Пестицидам так чи ні?

Наші учениці взяли участь у півфіналі національного турніру з дебатування

І у 2020-2021 навчальному році є нові проєкти для долучення! От Новопечерська цьогоріч стала частиною німецько-українського проєкту “Молодь дебатує” та перетворилась на пілотний майданчик для розвитку шкільного дебатного руху в Києві, а ще — частинкою величезної команди: 1500 учнів, 60 шкіл України! Координатори проєкту у Новопечерській школі пані Леся Юрчишин, учителька історії та громадянської освіти, та пан Юрій Гайдученко, учитель української мови та літератури, розповіли про участь у ньому нашого шкільного гуртка.

Завдяки проєкту "Молодь дебатує" учні старшої школи мають неймовірну можливість навчитися виступати впевнено та переконливо, висловлювати власну думку, займати позицію, толерантно приймати іншу точку зору,  розмірковувати над проблемами і пропонувати можливі варіанти рішення.

Ініціатива «Молодь дебатує» спрямована на розвиток комунікативних навичок та критичного мислення молодих людей через навчання не тільки грамотно відстоювати власні погляди, але й поважати позицію співрозмовника чи співрозмовниці, дискутуючи на суспільно важливі теми. Наші гуртківці Дебатного клубу активно навчались грамотно відстоювати свої думки, слухати співрозмовників та працювати в команді, тренуючи різні формати дебатів.

26 лютого одинадцятикласниці Мирослава Гетьман та Дар'я Синельникова взяли участь у півфіналі національного турніру, який відбувся у онлайн-форматі на тему “Чи варто заборонити використання пестицидів та добрив сільськогосподарським підприємствам?”

Ось кілька вражень самих півфіналісток:

Дар'я: “Мій улюблений формат дебатів — британські парламентські дебати. Ми з Мирославою минулого семестру активно брали участь в онлайн-турнірах різного рівня, у тому числі й англійською мовою. Британський формат — один з найпоширеніших у світі, і ми до нього дуже звикли.

У форматі “Молодь дебатує” є дуже цікавий елемент — “Вільна дискусія”: можна швидко і максимально широко обмінятися думками з певного питання, паралельно стежачи, щоб не займати забагато часу і дати можливість висловитись кожному.

Взагалі, жорсткі часові обмеження — це вимога будь-яких дебатів, але саме у “Молодь дебатує” мені не вистачало екстра-хвилини, щоб детальніше пояснити свою позицію, а не просто озвучити факти”.

Мирослава: “У нас вийшла цікава і насичена вільна дискусія. Навіть у онлайн-форматі вдалось виступати не строго по черзі, а саме за бажанням: ми якось вловили налаштованість кожного і брали слово тоді, коли доцільніше можна було підсилити чи уточнити позицію”.

Ми дуже сподіваємось, що дебатний рух буде надалі розвиватися в усій Україні, і будемо дуже щасливі знати, що брали в цьому участь :)

 

Поділитись: