Вибори очима старшокласників

Як ми взяли участь у Всеукраїнській імітаційній грі "Я обираю місцеву владу"

Наші учні разом із учителькою історії та громадянської освіти пані Лесею Юрчишин долучились до Всеукраїнської імітаційної гри "Я обираю місцеву владу" від проєкту "М18: Ми можемо більше". Адже вже скоро діти самі стануть виборцями, і дуже важливо знати, як проходить цей процес для всіх його учасників, від виборців до організаторів.

Протягом уроку діти пройшли шляхом звичайного виборця (з моменту ознайомлення з політичними програми партій-кандидатів (зашифрованих під буквами "А", "Б", "В"...) до моменту відвідин дільничної комісії та опускання виборчого бюлетеня у спеціальну скриньку), проаналізували основні виборчі стратегії та маніпуляції, а також випробували себе у різних ролях. Як і всі кияни, учасники отримали 2 бюлетеня :)

"Я, як вчитель, щиро тішилась з того, що учні підійшли до процесу дуже серйозно і намагались зробити все максимально чесно і ніяк не могли зрозуміти чому хтось (виборець із таємним завданням) чинить якісь незрозумілі речі," — розповідає пані Леся. — "Відчувалась дуже сильна загальна ментальнісна установка "зробити все правильно і за законом".

Учасниця проєкту, учениця 11 класу Марина Куриліна, також поділилась поділилась своїми враженнями:

"Участь у грі “Я обираю місцеву владу” виявилась корисним досвідом, що, безперечно, стане в нагоді в майбутньому. Імітаційне гра допомогла удосконалити навичку аналізу інформації: вивчаючи політичні програми, учні мали відповідально підійти до вибору, зважити всі переваги та недоліки планів кожного з кандидатів. Цікаво, що гравці мали змогу не лише проголосувати, але й спробувати себе в різних ролях, серед яких "Голова Дільничної виборчої комісії", "Заступник Голови ДВК", "Секретар ДВК", "Член ДВК", "Поліцейський", "Спостерігач", "Журналіст", "Виборець", "Виборець з таємним завданням". Такі умови гри дозволили створити реалістичну модель справжнього виборчого процесу, допомогли розібратися у процедурі підрахунку голосів та сприяли усвідомленню ризиків, які супроводжують вибори. Переконана, що регулярне проведення подібних заходів надихатиме підлітків займати активну громадську позицію, приверне увагу молоді до суспільного життя, додасть упевненості й рішучості безпосередньо на реальних виборах". 

Поділитись: