Ми разом! Ми сильні! Ми успішні!

Інтерв'ю з пані Валентиною Хоменко, керівницею середньої та старшої школи.
  • Пані Валентино, що було головним виховним мотивом у цей рік для ваших учнів?

Новопечерська школа – це завжди про світовий досвід і велике українське серце, але цей рік ще більше акцентував нам патріотичне виховання, повагу до України, її традицій та історії, уміння гуртуватися й об’єднувати зусилля задля спільної справи, допомоги іншим. Дуже важливий рік як для нас, так і для наших дітей. Багато дітей, які залишилися навчатися за кордоном, були з нами, хоч і онлайн. Інколи родини ухвалювали рішення про повернення в Україну, а інколи навпаки – про необхідність тимчасового виїзду за кордон. Та ми тримались разом, допомагали дітям адаптуватися й продовжувати навчання попри все.

  • Наскільки вдавалося дотримуватися академічного навантаження й виконання програми?

Ми помітили цікаву річ: збереження навчального ритму та дотримання розкладу дня в класі чи в укритті надавало дітям відчуття стабільності. Дійсно, навколо було багато подій, які лякали й могли вибити з колії, але в усіх нас була спільна справа, яку ми надзвичайно любимо. Для наших родин і команди школа стала місцем сили та безпеки, де все йшло “як завжди”. Звісно, ми давали дітям можливість і натхнення брати академічні еверести, але в той же час звертали ще більше уваги на командну роботу над різними проєктами. Щира готовність дітей долучатися й брати активну участь, їхня креативність й ентузіазм, усвідомленість і відповідальність мотивували також і нас. Невпинно тішуся нашими шкільними проєктами: “Пісні нашої перемоги” – патріотичний пісенний фестиваль, “Зерна життя” – про голодомори в Україні, “Зруйновані війною” – про культурні пам’ятки, які ми втратили за час війни, “Крим.Спротив триває” – відеоспогади про український півострів. А чого тільки варте масове захоплення шахами, яке цьогоріч стало нашим видом спорту року!

  • Що Вам найцікавіше спостерігати у Ваших учнів цього року? Як на них впливають цьогорічні виклики?

Діти вражають рівнем свого національного дорослішання, свідомим і аргументованим ставленням до всього, що ми спільно переживаємо. Вони дуже легко відгукуються на всі волонтерські ініціативи. У Школі ми нон-стоп плели захисні сітки й виготовляли окопні свічки для ЗСУ. Старшокласники волонтерили на підприємстві “Кровоспас” і роздавали обіди з благодійним фондом “Життєлюб”. Збирали необхідні речі для постраждалих і переселенців із Херсонської області. Учнівська рада ініціювала й організувала два масштабних ярмарки, на яких вдалося зібрати 188 тисяч гривень на допомогу військовим і 96 тисяч гривень на придбання планшетів для дітей з Ізюма.

Упевнено можемо констатувати, що в цьому навчальному році ми досягли наших освітніх цілей. Наші учні мають гарні навчальні результати. Випускники успішно склали НМТ. Ми реалізували нашу профорієнтаційну програму для середньої й старшої школи. Оновили програму “Лідер у мені”, запустили лідерську економіку з власною валютою! Кожен учень і кожна учениця пройшли обраний самостійно навчальний онлайн-курс, узяли участь у ТЕD-конференціях. Ми виїздили класами на екскурсії – навчальні й розважальні. Усе це зробило наш рік наповненим і емоційним. Ми разом! Ми сильні! Ми успішні!

Поділитись: