Освіту не можна поставити на паузу

Інтерв'ю з пані Зоєю Литвин, засновницею Новопечерської школи.
  • Це — перший (сподіваємося, що й останній) повний шкільний рік під час війни. Пані, Зоє, яким він був для Школи?

У нього вмістилося дуже багато. Ми побачили, що всі складнощі й обмеження як ніколи змушують нас робити ще більше і шукати ще креативніші та ефективніші рішення. Цьогоріч освіта стала тим острівцем стабільності, на який спирались і діти, і їхні родини. Уся наша шкільна команда відчувала: ми не можемо їх підвести, ми повинні докласти всіх зусиль, аби наші учні отримали від навчання максимум попри війну.

Протягом літа ми зосередились на безпекових питаннях і зробили все можливе, щоб відкрити Школу для родин, які залишались або переїздили. Новопечерська школа одна з найперших заявила про відновлення навчання у вересні 2022 року. Ми завжди віддавали перевагу живому, очному формату. Адже навчання — це набагато більше, ніж передача знань чи навичок: це зв'язок між людьми, який зараз дуже потрібен.

  • Освіту не можна поставити на паузу, і війна не утримала нас від запланованих раніше інновацій та розвитку. Навпаки! Коли, як не зараз, впроваджувати нове, ефективне та ставати сильнішими? 

Ми запустили дисципліни вільного вибору для старшокласників, як-от психологію, бізнес та філософію, впровадили шкільну економіку, щоб учні розуміли, як працює справжня, і мали додаткову мотивацію. Окрім навчання наживо та онлайн, ми впровадили ще екстернат, щоб діти, відвідуючи іншу школу в будь-якому куточку світу, мали змогу тримати зв’язок з українською програмою: вивчати українську мову, літературу, історію України.

  • Розкажіть про нові родини та дітей, які вступають до школи. Здається, тут багато нових облич?

Так! У цьому навчальному році до нас приїхало багато нових внутрішньо переміщених родин, переважно з Донеччини, Миколаєва, Херсона, Дніпра, Харкова та Одеси. Кількість дітей з інших регіонів країни – зросла. Для нас це шанс показати, як Школа може знову дати відчуття дому, відчуття приналежності та безпеки. Ми щасливі, що нові родини обрали саме нас! 

Крім того, ми очікуємо на поповнення талановитими стипендіатами. Ми розширили на всю країну нашу Стипендіальну програму, яка надає обдарованим дітям грант на безкоштовне навчання в Новопечерській школі, а також додали спеціальні умови для дітей, які постраждали під час війни. Стипендіальні програми – це одна з найкращих практик для навчальних закладів у всьому світі, вони збагачують шкільне середовище, роблять його більш різноманітним.

  • Що далі? Як планує жити та розиватися школа? 

Планів багато! Ми продовжимо працювати над впровадженням предметів вільного вибору та спеціалізацією в старших класах за найкращими світовими зразками, адже за індивідуальними освітніми траєкторіями та гнучкими підходами — майбутнє. Будемо поглиблювати профорієнтаційну складову, адже місія школи — готувати дітей до життя. Будемо флагманом реформи НУШ для країни. А ще будемо впроваджувати внутрішню систему контролю якості. Як ніколи, це все — на часі. І хоча фактор непередбачуваності великий, ми точно знаємо, що дітям потрібна буде якісна освіта, а отже, ми будемо працювати для наших родин.

Поділитись: