Розширюємо навчальний простір

11.10.2021
Наші учні досліджували цікавинки Києва

Один із пунктів нашої оновленої візії — розширення навчального простору за межі школи. То таким розширенням ми й займались минулого тижня :) Розповідаємо та показуємо, хто де був і що бачив на деяких з екскурсій.

 

  • Учні 10-А та 10-Б класів побували на екскурсії у дренажній системі "Микільська".

“У вхід до печери успішно пролізли всі. Тут не жартуємо, бо пролазити доводилось дещо екстремально — через каналізаційний люк. Екскурсія проводилась старовинними дренажними тунелями кінця ХІХ ст. Через те, що місцевість неподалік Києво-Печерської лаври дуже насичена водою, це могло призвести до виникнення зсувів та руйнування дороги. Такі дощові каналізації та дренажні штольні, в яких ми побували, якраз призначені для штучного осушення землі, що допомагає попередити виникнення цих проблем.

Під час екскурсії під ногами постійно текли струмки підземних вод, і вода насправді була кришталево чистою. Учні особисто побачили як такі системи сконструйовані, як вони працюють та для чого взагалі існують. Сама дорога не завжди була простою, оскільки частину шляху доводилось йти вузенькими та низенькими тунелями, підніматись та спускатись драбинами чи сходинками. Зате в таких умовах гарно було побачити командний дух, оскільки потрібно було часто допомагати тому, хто йде позаду тебе. 

Ця поїздка точно залишиться для всіх спогадом про вихід із особистої зони комфорту, про те як це — побувати під землею та залишитися командою, про усвідомлення того, що окрім звичних доріг, які всі бачать, існують ще підземні дороги, важливість яких неймовірна.

Тетяна Бірчак, виховниця 10-Б класу

 

  • 11-Б клас відвідав музей Михайла Булгакова. 

Це музей, що має, так би мовити, дві адреси: реальну — Андріївський узвіз, 13А — адреса, за якою жила родина Булгакових, і Олексіївський узвіз, 13, де жила родина Турбіних — героїв роману "Біла гвардія" Михайла Булгакова. Учні змогли поринути в атмосферу початку минулого століття, відчути надзвичайну реалістичність помешкання й самого письменника, і його персонажів.

Слово учням: вони діляться враженнями.

Юлія Гордєєва: "У музеї Булгакова мені дуже сподобалося. Концепція музею створена таким чином, що в одному домі співіснують два світи: світ Михайла Булгакова та світ героїв роману “Біла гвардія”. Будинок приховує чимало таємниць та цікавинок. Це своєрідний часовий портал. Раджу відвідати кожному!"

Марія Юращук: "Нещодавно ми відвідали дім-музей Булгакова на Андріївському узвозі. Саме в цьому домі відбувалися події роману «Біла Гвардія», тому всі декорації були відповідного кольору, щоб люди не заплуталися. Ми побачили декілька кімнат, які поєднували атмосферу роману й справжнє життя письменника.

Мені сподобалося те, що по кімнатах були розставлені фотографії сім’ї Булгакових, а також збережені малюнки, листи та інші власні речі. Жінка, яка проводила екскурсію, захопливо розповідала про різні звички Михайла Афанасійовича, а також про інших членів його великої родини. Вразила історія про родича-японця, котрий насправді й не був ним за національністю, але отримав таке прізвисько в результаті певних обставин. А також цікавим місцем для мене була бібліотека, адже там були зібрані твори Булгакова багатьма різними мовами, і я дізналася, як, наприклад, звучить відома назва «Собаче серце».

Марія Хірсіна: "Загадково поскрипує підлога, збережена ще з часів проживання родини Булгакових. Зачиняються двері… Настає зима. Кімната візуально охоплюється синюватим полум‘ям, і враз книжки, фортепіано й шафи набувають нових смислів. Саме з такої містичної сцени розпочалась наша екскурсія літературно-меморіальним комплексом Булгакова.

Настільки дивовижне кольорове освітлення можна спостерігати по всьому будинку-музею. Кімнати пристрасно палають усіма кольорами веселки, хоча насправді вони… білі. Так, усі меблі й елементи декору виконані у простому, на перший погляд, стилі, але все цікавіше, ніж здається. Білий колір багато чого символізує у творчості й біографії Михайла Опанасовича: це і роман «Біла гвардія», і кольори лікарського халату, символу медицинської діяльності письменника, і колір білого аркуша паперу, на якому Булгаков писатиме шедеври. Музей робить акцент на естетичності й чарівності «Будинку Турбіних». До речі, будівлю називають саме так — на честь героїв «Білої гвардії».

Але кімнати несуть не лише естетичну цінність: кожна з них має свою історію, безпосередньо пов‘язану з родиною Михайла Булгакова. Кожна фотографія ретельно підібрана, бо розповідає про родину, кохання, кар’єру письменника. Бібліотека щедро наповнена книжками Михайла Опанасовича, перекладеними багатьма мовами світу. На мою думку, сам музей, кожну світлину, записку й деталь у ньому можна вважати витворами мистецтва — чому й варто відвідати це місце".

Анастасія Алєксєєва: «Музей Булгакова — чарівне місце. Наче одночасно знаходишся у двох вимірах — у будинку самого письменника й у будинку з твору «Біла Гвардія». Кожна кімната наповнена елементами з життя тих, хто там проживав: фотографії, меблі, одяг. Мене особливо вразив одяг! Автентичні блузи, пальта, сорочки, які справді носили у той час. Розумне і цікаве планування музею робить екскурсію ще більш захопливою, а кімната з бібліотекою яскраво показує всесвітню відомість творів Булгакова. Рекомендую всім майбутнім старшокласникам також відвідати це місце!»

Діана Мельникова, учителька української мови та літератури

  • Учні 5-тих класів відвідали Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України. 

Під час екскурсії діти ознайомились із різноманітною рослинністю ботанічного саду, назбирали листя, плодів та квітів різних рослин для створення колекції. За допомогою мобільних додатків для розпізнавання рослин дізнались їх назви та особливості. Навчились орієнтуватися за картою-схемою ботанічного саду. Піший похід зміцнив командний дух та співпрацю у виконанні завдань зі STEMу.

Людмила Джима, виховниця 5-Б класу, та Вікторія Бартюк, вчителька трудового навчання

  • Учні 9 класів побували на прогулянці історичним центром Києва з Гідом у капелюшку — Софією Грабовецькою. Ось кілька фактів, які діти запам'ятали з цієї екскурсії :)

Андріївський узвіз — частина Подолу, на якій щодня торгували селяни, за часів Київської Русі. На пагорбі було благочесне товариство — міщани, церкви, внизу Подолу розташовувався базар, шинки. Таким чином з часом він набув дурної слави. 

На Андріївському узвозі навпроти пам’ятника Михайлу Булгакову стоїть пам'ятник Миколі Гоголю, створений у 2008 році. Попри те, що вони жили у різні періоди, вони мають цікаву спільну деталь: надгробний камінь на могилі Булгакова спершу мав прикрашати могилу Гоголя. Ось такий містичний зв’язок. 

Будинок під номером 13 був проклятий. Цей будинок є прототипом будинку, в якому жив герой Майстер, та будинку Турбіних з “Білої гвардії”. Цікаво, що на Узвозі є цілих 3 будинки під номером 13. 

Поділитись: