Як створюють сучасні підручники?

Розповідає вчителька та авторка Анастасія Онатій

Наша вчителька української мови та літератури пані Анастасія Онатій написала підручник! Разом зі співавтором паном Тарасом Ткачуком, учителем та відомим автором робочих зошитів та посібників, вони створили сучасне видання з української мови для 5 класу з небанальними завданнями та наскрізною історією. Пані Анастасія розповіла нам про ідею підручника, його завдання і про те, звідки взагалі береться бажання написати підручник для дітей :) 

Основна концепція — історія про чотирьох п’ятикласників (Божени з України, Девіда з США, Гійома з Франції та Аґнешки з Польщі), які вирушають на український етнофестиваль. Багато завдань пов’язані з героями, наприклад, описати їх, використовуючи синонімічні ряди, або прокласти для одного з них маршрут від рідного міста до самого фестивалю. Завершальний проєкт — відтворити всю історію від початку до кінця у вигляді репортажу.

Підручник орієнтований на сучасних дітей та відкритих учителів, готових змінювати формати з класичного на оновлений, де завдання наповнені актуальним контентом, як-то комікси, відео з TikTok або YouTube. Серед тем більше сьогоденних, ніж традиційних, від технологій до харчування — усе, як і передбачає нова програма Нової української школи (НУШ), яка вже наступного року буде актуальною для всіх п’ятикласників і кожної школи України.  На сторінках учні побачать тексти з “Гаррі Поттера”, фото з інстаграму Євгена Клопотенка, афіші фільмів “Мої думки тихі” та “Ціна правди”.

Теоретична інформація в підручнику пані Анастасії та пана Тараса викладена не сухими правилами, а прямою мовою експертів: авторки книжки “Чути українською” Ольги Дубчак, мовознавця Івана Ющука, авторки книжки “Спільна мова: як народжуються і живуть слова” Анастасії Левкової тощо. Так засвоювати подекуди складну для п’ятикласників інформацію буде набагато простіше й веселіше.

Наразі підручник перебуває на експертизі Інституту модернізації змісту освіти. Коли вона завершиться, книжці буде присвоєно гриф Міністерства освіти і науки, і вона потрапить на конкурс, де з 10-12 кандидатів учителі з усієї України обиратимуть для своєї школи підручники на наступний рік. Підручники, за які проголосують найбільше, будуть надруковані й розіслані школам, і з вересня 2022 року маленькі читачі вже розгорнуть їхні перші сторінки. Але в будь-якому випадку його можна буде придбати — просто в магазині!

То як же виникають такі ідеї — написати підручник? Пані Анастасія розповідає, як у процесі обговорення творчих планів вони з паном Тарасом дійшли думки, що в учителя, який має великий досвід досвід у створенні робочих зошитів, і вчительки, яка вже почала втілювати креативні підходи в розробці матеріалів для вивчення української в серії інтерактивних зошитів від Botan_studio, точно вийде написати щось класне!

Ми дуже хотіли зробити сучасну штуку, від якої будуть кайфувати п’ятикласники і яка буде легкою в роботі для вчителя. Зовсім не нудну, без довгих складних конструкцій, а таку, яка надихає вчити українську!”

Робота забрала шість місяців і тривала нон-стоп, особливо на вихідних, вільних від основної роботи, тож вкладено в неї дуже багато зусиль і душі. Але якщо все заплановане вдасться, автори обіцяють і надалі розширювати свій досвід у підручниконаписанні :) 

Поділитись: