"Новопечерська школа дала мені маленьку Україну в Україні"

Директорка Новопечерської пані Тетяна Сунак ділиться планами Школи у підсумковому інтерв'ю

Рік 2021, як і його попередник, продовжив кардинально змінювати освітній процес. Та ми, хто й так не стояв на місці, ці зміни з натхненням взяли до роботи. Яким був цей рік і які плани маємо на наступний? Читайте в серії наших інтерв'ю з керівницями Новопечерської школи для Novopecherska Annual Review 2020/2021!

І перша наша бесіда — з директоркою Школи пані Тетяною Сунак, яка приєдналась до Новопечерської родини цього року. Читайте та дізнавайтесь більше про пані Тетяну та про наш план дій на рік 2021/2022!

Це перший рік, як ви приєднались до Новопечерської родини. Наскільки збігаються ваші очікування від нашої школи з дійсністю?

Я знала, що Новопечерська школа має чудову репутацію, що вона відома як одна з найкращих шкіл Києва, але школа в тисячі разів перевершила мої сподівання. Учні тут допитливі, талановиті, вільні! Вони не бояться невдач і докладають денно зусилля, щоб покращити себе. Вчителі постійно і навчають, і навчаються, піклуються і надихають наших учнів. Вони ставлять виклики і допомагають їм досягти їхньої мети, вірять у них та у їхній потенціал. Батьки ж підтримують і розвивають те, що роблять наші вчителі. А  команда школи кожного дня забезпечує наше успішне і комфортне перебування в школі.

Новопечерська підтвердила, що це школа, де всі довіряють одне одному, розвиваються самі й допомагають розвиватись іншим, працюють спільно для однієї мети — бути тими, хто готовий впроваджувати все, що є найкраще у світі, та ділиться своїм досвідом з іншими.

Які зміни потрібно впроваджувати в школі для того, щоб учні отримували більш індивідуальний підхід і можливості для розвитку своїх талантів? 

У Новопечерській школі вже багато напрацьовано, щоб якнайбільше розвинути учнівські таланти і допомогти їм прокласти їхню власну дорогу до успіху. Але завжди є можливість щось удосконалити, тому на наступний навчальний рік ми плануємо ввести деякі зміни. 

Наприклад, у старших класах ми впровадимо максимальне модульне навчання і спарені класи для зменшення денного навантаження. 8-9 класи чекає поглиблене вивчення математики, а 5-8 — більше англійської для зацікавлених учнів. Години волонтерства стануть частиною навчального процесу і внеском у розвиток українського суспільства. 

Програма профорієнтації для учнів 10-го класу отримає новий формат, адаптований з канадської COOP програми. Відтепер вона стане повноцінною частиною шкільного дня.

Ще ми переглянемо роль виховника для середньої і старшої школи – як освітнього і життєвого  наставника для учня (life couch), використаємо принципи універсального дизайну навчання для забезпечення максимально можливого академічного успіху для всіх учнів, розширимо програму інклюзивної освіти, навчаючи не тільки вчителів, а й батьків. Більший розвиток отримають також STEM-проєкти.

Як ваш канадський досвід може допомогти українським учням досягати своїх навчальних і творчих цілей, формувати наскрізні вміння?

Згідно з дослідженням, проведеним US News & World Report у партнерстві з Y&R BAV та Wharton у 2020 році, Канада визнана третьою найкращою країною у світі за освітою. Згідно з результатами OECD PISA, в 2018 році канадські учні зайняли 3-тє місце в світі в читанні і розумінні англійського тексту, 4-те місце в природничих науках, 8-ме місце в математиці, не зважаючи на те, що більше третини учнів Канади не розмовляють вдома англійською мовою. Канада змогла досягти таких успіхів завдяки рівному доступу до навчання для всіх учнів незалежно від їхніх академічних можливостей.

Я надіюсь використати свій досвід і досвід моїх канадських колег для того, щоб допомогти учням розвинути їхні навчальні цілі через кращу імплементацію наших програм.

Що було найважливішою подією цього навчального року особисто для вас?

Звичайно, пропозиція праці в Новопечерській школі і переїзд в Україну.

Ніколи не думала, що доля приведе мене колись назад в Україну. Я досягла багато за 28 років в Канаді: від вчителя до директора школи, від голови Шкільної ради Торонто до голови Національної освітньої ради Канади, але я дуже горда бути директором Новопечерської. Школа дала мені те, чого ні одна школа чи організація в Канаді не змогла дати: маленьку Україну в Україні :)

 

Поділитись: