Як познайомити дитину з мистецтвом?

Поради мами, які допоможуть познайомитись зі світом краси

Мистецтво — для всіх! І щоб захоплення світом краси почалося якомога раніше, пані Олена Юшкова, засновниця онлайн-галереї сучасного українського мистецтва Art Ladies Gallery і мама нашої учениці, поділиться з вами порадами, як познайомити дитину з мистецтвом та закохати в нього. 

«Мистецтво створює добрих людей, формує людську душу»
П.І. Чайковський

Ми, батьки, хочемо для своїх дітей найкращого. З раннього дитинства займаємося з ними читанням, математикою та розвитком логіки. Роблячи акцент саме на ці напрямки, ми часто забуваємо про розвиток інших, більш творчих навичок та умінь.

Психологи підкреслюють, що на загальний психічний розвиток дитини впливає сприйняття прекрасного в житті, зокрема мистецтва. Хочеться зазначити, що, розглядаючи твори образотворчого мистецтва, дитина вчиться сприймати світ іншими очима, починає бачити та берегти його красу. А займаючись малюванням, дитина стає не лише глядачем у цьому світі, а й творцем. Такі уроки розкривають творчий потенціал малюка, дають можливість для самовираження та гармонійного розвитку його особистості.

Мистецтво націлене на формування образного мислення та розвиток фантазії, розширює кругозір і дає можливість більш усвідомлено і цілісно осягати прекрасний світ. Але, звичайно, дитина не може поринути у світ мистецтва без вашої допомоги та участі.

Декілька простих порад щодо кроків на шляху до прекрасного

  • Звичайно, першими нам на допомогу приходять книги. Є чарівні видання про мистецтво для дітей. Не потрібно дуже детально розповідати біографію митця чи історію створення картини, просто запитайте про побачене, про емоції та враження, які відчуває дитина, поцікавтесь, яка саме картина подобається і чому. Такі прості питання сфокусують увагу малюка на зображенні і змусять замислитись. Уміння емоційно сприймати твори мистецтва збагачує внутрішній світ маленької людини.
  • Наступним кроком може стати похід до музею. Було б прекрасно відвідувати музеї як у Києві, так і в ваших туристичних подорожах. Але завжди пам’ятайте: тут важливо знати міру і не втомити дитину до знемоги. Як винагороду за гарну поведінку на екскурсії пригостіть малюка морозивом чи тістечком. І не забувайте купувати дитині сувеніри (чашки, олівці, блокноти, репродукції та листівки з зображенням музейних експонатів). Ці речі будуть постійно їй нагадувати про прекрасний час і отримані знання.
  • І, звичайно, оточуйте дитину вишуканими речами у повсякденному житті: прикрасьте дитячу кімнату картиною (але обов’язково запитайте чи подобається малюку зображення, дайте право голосу при виборі полотна), придбайте гарні книжки про мистецтво з ілюстраціями. Постійно купуйте фарби, олівці, кольоровий папір та клей — дайте можливість як споглядати прекрасне, так і творити самостійно.
  • І не забувайте , будь ласка, щоб дитина почала цікавитися мистецтвом, батьки повинні бути прикладом. Частіше говоріть з нею про різні жанри, розповідайте про улюблені картини та скульптури, показуйте найкрасивіші будівлі світу, слухайте вдома класичну музику, і тоді малюк сам почне цікавитись більш детально цими культурними феноменами.Тому, якщо для вас мистецтво насправді важливе, переконайтесь, що вам є чим поділитися зі своєю дитиною.

Покажімо дітям на своєму прикладі, що мистецтво — це про свободу та красу. Це цілий світ, де можна черпати натхнення та проявити себе. Навчіть своїх дітей насолоджуватися естетикою творів мистецтва, помічати незвичайне у звичайному.

Поділитись: