Найкращі історії до зимових свят

Огляд дитячих книжок від нашої мами пані Анастасії!

Ми в Новопечерській, чесно кажучи, не уявляємо, як зимові свята проводити без книжки! Це ж так атмосферно: ввімкнути ввечері тепле світло (ідеально — запалити свічечку!), загорнутись у пледик і провести час із якоюсь казковою історією...

Сьогодні в батьківській колонці — пані Анастасія Громовська, книжкова блогерка й наша мама, яка склала для наших читачів чудовий огляд найкращих дитячих книжечок до свят! Деякі можна просто читати, а в інших є навіть завдання для чудового часу разом із родиною. Запрошуємо дізнатись більше!

До зимових свят українські видавництва видають багато цікавих новинок. Цього року їх дуже багато! А ми у родині традиційно з початку грудня починаємо їх читати, разом з улюбленими історіями, які дістаємо кожного року. Тож цієї зими в нас вже є декілька улюблених нових книжок, які можемо сміливо радити прочитати і будемо дарувати друзям на свята.

  • «Таємниця різдвяного подарунка» Анни Лот видавництва Vivat — чудова історія для діток 4-6 років. Це класична різдвяна книжка: маленьке мишеня, пригоди, подарунки, дружба та святковий хепі-енд. А ще, подорожуючи з Елі, можна дізнатися багато нового і цікавого: традиції Різдва, як прикрашати ялинку, зробити вертеп чи різдвяне печиво.
  • Робити різдвяні квести, прикрашати дім та вивчати традиції цікаво також з чудовою новою книжкою видавництва Ранок «Святонаближаріум. Різдво». Це цілий альбом для творчості для малюків — тут є і настільна гра, і папір для саморобок, і трафарети, і наліпки, щоб зробити листівки та прикраси для свята. Це ціла серія книжок до різних свят, які допоможуть весело провести час малюкам і врятують зайнятих батьків — не треба нічого шукати окремо, все в одній книжці, треба тільки разом робити і чекати на свята.
  • «Ніч перед Різдвом у Дивокраї» Керіс Бексінгтон видавництва Sova — дуже незвична різдвяна історія, в якій зустрічаються Санта Клаус, його олені та ельфи і… герої «Аліси у Дивокраї» Льюїса Керрола, а ми дізнаємось, що ж може статися, якщо чиїсь дитячі мрії не здійснилися. Історія, яку цікаво прочитати не тільки дітям, і ще раз впевнитися, що дива існують!
  • «Вінстон повертається додому на Різдво» —  друга частина різдвяної казки-адвента Алекса Т. Сміта, яка українською мовою вийшла у видавництва Жорж. Продовження сміливих пригод маленького мишеняти Вінстона — 24 дні до Різдва (з 1 до 25 грудня, але, якщо потрібно, можна адаптувати книгу до іншої дати свята або зробити як ми з дітьми — ми читаємо і робимо завдання як захочемо), 24 розділи, веселі та неочікувані пригоди і багато цікавих завдань! Саме цю книгу мої діти люблять більше за все — ми вже всі разом робили різдвяні дзвоники, святкову корону, прикраси з поп-корну, справжній різдвяний кекс та мадленки (дякую дитячим книжкам, я справді навчусь готувати завдяки багатьом цікавим історіям). У книзі є покрокові інструкції, як то все робити, та дуже гарні ілюстрації. Святковий настрій забезпечено!
  • Для тих, хто вже зробив всі прикраси і квести і точно вміє робити різдвяне печиво, — дуже крута та цікава трилогія Метта Гейга «Хлопчик на ім’я Різдво», «Дівчинка, яка врятувала Різдво» та «Батечко Різдво і я». Моєму сину в 10 років та його друзям справді цікаво. А ще й на Netflix у грудні вийшла екранізація першої книжки, яка нам дуже сподобалась. Справді важливе питання — а звідки ж взявся Санта Клаус/Дід Мороз/Батечко Різдво? Де він народився, яким було його дитинство і чи існує він насправді? Дива існують, поки ми в них віримо, і у кожного свій шлях. У цій історії багато всього: добро і зло, життя та смерть, віра у дива та складнощі реального життя, бідність та пошук свого місця у житті, дружба та любов. Ельфи не завжди привітні, мрії не завжди здійснюються так швидко, як хочеться, навіть близьки люди роблять помилки. Але у житті завжди є місце для добра, віри, любові та дружби. А складнощі зміцнюють характер, дозволяють зрозуміти життя та усвідомити своє покликання. Книжки дуже цікаві, але непрості, на вік 10-13 років. У Метта Гейга доволі специфічне почуття гумору та свій неповторний стиль, але його твори точно заслуговують на увагу. І дуже слушна нагода обговорити з дітьми багато важливих і складних речей, в мого сина було багато запитань, а мені було дуже цікаво послухати його думки.
  • І ще одна книжка — теж продовження пригод, і теж з трилогії ще одного прекрасного британського письменника — «Різдвозавр та список нечемнюхів» Тома Флетчера від Видавництва Старого Лева. Пригоди маленького хлопчика Вільяма, який попросив у Санти на Різдво динозавра і зовсім не очікував, що з цього вийде. Різдвозавр — прекрасний і фантастичний, дуже добрий і справжній друг. А ви знали, що існують списки Чемненьких та Нечемнюхів? А про суперсекретний пристрій Санти? (Не тільки ж дітям полювати на нього з камерами і телефонами). Але це ж справжня різдвяна історія, тому завжди є шанс виправити ситуацію — для цього у Санти є гарний план та помічники. А другий шанс буває потрібен кожному! Тому ми з дітьми дуже радимо усім прочитати про пригоди Різдвозавра.

Багато нових книжок ми з дітьми ще чекаємо, і я завжди ділюся нашими враженнями у своєму книжному блозі, там уже є огляди на ці та інші цікаві книжки з нашої домашньої бібліотеки. 

Гарних та веселих свят — з чудовими і добрими книжками!

Поділитись: