150 імен: відгуки учасників екскурсії

Наші старшокласники відвідали виставку, присвячену Лесі Українці. Дізнайтесь їхні відгуки!

Святкування 150 років з Дня народження Лесі Українки продовжується! Минулого тижня наші 10 та 11 класи побували на виставці "Леся Українка: 150 імен" в Українському домі.

Цього разу вражень було багато, тож маємо кілька чудових відгуків від учасників екскурсії. Запрошуємо їх до слова :)

Діана Мельникова, учителька української мови та літератури: Для старшокласників експозиція особливо актуальна: 10-ті класи саме в процесі вивчення творчості цієї авторки, а випускники готуються до ЗНО. Тож сучасний погляд на життя і творчість Лесі Українки, нові дослідження, розставлені акценти в біографії письменниці допомогли нашим учням знову відкрити для себе цю непересічну цікаву людину. Особисті речі Лариси Косач, її зображення митцями, історичні постаті в житті авторки, художні образи — усе це розкриває, так би мовити, контекст, наближує нас саме до живої людини, показує всі грані талановитої особистості. 

Марія Хірсіна, 10 клас: Здавалося б, є історичні постаті, яких ми вивчаємо щороку та вже знаємо про них все. Такі теми набридають учням та змушують відвертатися від власної ж національної самоідентифікації.

Але цього разу мене дуже захопила нова інтерпретація особистості Лесі Українки та ширший погляд на її діяльність. На цій виставці я побачила і світлини близьких Лариси Петрівни, і її власні речі, записи, важливі експонати, які можуть стати підказками на шляху детального вивчення історії життя поетеси. На другому поверсі можна побачити і те, як її творчість вплинула на режисерів, художників та митців у цілому. Однак найцікавішим символом виставки стала саме головна ідея — "150 імен", які якось пов'язані із Лесею Українкою, мають значення у її творчості або допомагають цікавим читачам дізнатися більше про біографію письменниці.

Виставка «Леся Українка: 150 імен» вразила мене своєю сучасністю та дизайном: усе виконано в найкращому стилі, із різноманітними трендовими кольорами та цікавим, модерновим розташуванням об'єктів. На мою думку, така увага до деталей дуже приваблює молодь та змушує надихнутися власною культурою. Такі заходи, як ця виставка, зберігають пам'ять про великих людей, знову надають значення їх діяльності та оживлюють їхні образи.

Катерина Мудра, 11 клас: Одна з цілей виставки “150 імен Лесі Українки”, яку ми з 10-11 класами відвідали минулого тижня, — зруйнувати радянські кліше, які впродовж 20 століття нав'язувались суспільству. Особисті речі поетки, картини та скульптури різних митців, зала «Лінія життя» дозволили поглянути на життя Лариси Косач із ракурсу, який до цього часу не був відомим громадськості. Найбільша частина експозиції — так звані "акценти" — дала змогу дізнатись про вплив оточення, подорожей, хвороби на формування її творчості; спростувала популярні стереотипи. 

Створити чудову атмосферу виставки допомогли фрагменти з опери «LE» Владислава Троїцького (засновника «DakhaBrakha»), що лунали на 1-му поверсі. Там же ж можна було погортати повне академічне видання творів поетеси — 14-томник, який Український інститут книги видав до її 150-го дня народження. 

До речі, 2021 оголосили не лише роком математики, а й Лесі Українки, тому впевнена: про подібні експозиції ми почуємо ще не раз :)

Незважаючи на те, що ця поїздка до Українського дому, можливо, сподобалась не всім, але була надзвичайно корисною. Маловідомі факти з життя поетеси, про які учні дізнались завдяки виставці, стануть у пригоді як під час підготовки до ЗНО, так і на уроках української мови, літератури та історії. 

Вірю, що з часом усі українці бачитимуть в образі Лесі не хвору авторку «Лісової пісні» чи «Сontra spem spero», а європейську жінку, що цікавилась тенденціями тієї доби й висвітлювала у своїх творах складні моральні питання.

Катерина Морозова, 11 клас: Виставка стала прекрасним приводом ще раз згадати власний родовід. Адже моя мама із роду Міяковських, який залишив помітний слід в українській історії. Родини Косачів і Міяковських приятелювали ще з часів проживання на Волині. Цю дружбу дотепер зберегли і їхні нащадки. 

Злата Бєдарєва, 10 клас: Поїздка була цікавою, розповідь ексурсовода вдало доповнювала експозицію: маловідома цікава інформація, спростування фактів. Найбільше мені сподобалася візуалізація різних періодів життя поетеси, а особливо частина про театр та особисте життя Лесі Українки. Трохи не вистачало динамічності в екскурсії. На виході з Українського дому мою увагу привернув робот-бібліотека “Лукаш”. Було б класно, якби такі з’явилися в бібліотеках та книжкових магазинах Києва.

Дарина Жуковська, 10 клас: Дуже подобається, що тут сучасний погляд на деякі факти про життя Лесі Українки.

Виставка, особливо другий поверх, була про окремі акценти життя й творчості. Це справді цікаво, тому що було дуже багато інформації, багато картин, зображень, постерів Лесі Українки через призму сучасності.

 

Поділитись: