Повага, довіра, доброта

23.09.2019
Про що говорила з нами Мелісса Сальгеро, одна з найкращих учителів світу

До Новопечерської з виступом завітала цьогорічна учасниця журі Global Teacher Prize Ukraine 2019 Мелісса Сальгеро, вчителька музики з ТОП-10 учителів світу за версією Global Teacher Prize 2019, володарка премії "Греммі". 

Зібрали для вас декілька класних думок, якими вона поділилась з гостями Новопечерської. 

  • Командна робота походить з поваги. Коли вас мотивують та підбадьорюють, у вас все виходить! Тож для дітей я наче тренерка для спортивної команди: мій тон дружній, легкий та підбадьорливий. Я не кричу, коли діти помиляються, на кожну помилку я кажу “це круто!”.
  • На жаль, іноді те, чого ми маємо навчити дітей, не викликає в них захоплення. І робота вчителя — подати нудну інформацію так, щоб дітям було цікаво.
  • В моєму класі висить плакат з написом “Даєш повагу — отримуєш повагу”. Я кажу учням, що на їхню повагу заслуговують усі: поліцейський, учитель, учень, директор, працівник їдальні. Це робота всіх нас — поважати інших. І з цього має починатись кожен урок у класі. Спробуйте: якщо учень поводиться грубо й нечемно, просто запитайте: “В тебе все добре?”. Це одразу змінює їхнє ставлення, вони починають розуміти, що ви тут для того, щоб допомогти.
  • Довіра надважлива, і її існування залежить від того, як ви поводитесь протягом якогось часу. Якщо кожного ранку ви вітатимете учнів так, щоб вони відчували, що ви ради їх бачити, вони вам повірять. Але варто зрадити лише один раз — і ви втратите довіру назавжди.
  • Бути добрим — це вибір. В кожного з нас є дні, коли нам не хочеться бути ввічливим та спокійним, але в нас є вибір: доброта і любов або страх і ненависть. Якими ви хочете бачити своїх учнів? Ви маєте бути такими самими.
  • Я стала вчителькою, бо свого часу саме вчителька змінила моє життя. В мене дислексія, і в 5 класі моя вчителька займалась зі мною після уроків і допомагала мені, пояснюючи, що я не дурненька і можу вчитись, якщо приділити мені час.
  • Іноді вчителювання буває тяжким випробуванням. Та я долучаю до своїх уроків інші свої особисті захоплення, наприклад, я люблю науку та фотографію. Ще я люблю мотиваційні відео, і найкраще мене мотивує виступ Ріти Пірсон “Кожній дитині потрібен чемпіон” з Ted Talks. Я дивилась його багато разів, і щоразу воно спрацьовує. Подивіться його, і я впевнена, що завтра ваші уроки будуть зовсім іншими.

Поділитись: