Готуй, як Новопечерська: карантинні рецепти

Готуємо вдома смачненьке разом із дітьми!

Керівниця нашого Департаменту здорової тарілки (тобто їдальні :)) пані Оксана Остаповська підготувала для вас добірку простих смаколиків, які можна приготувати вдома разом із дітьми під час карантину! Хапайте корисні ідеї для проведення часу разом :) 

"Найважливішим фактором імунної системи є повноцінне харчування і режим. Режим харчування — досить різке формулювання, тому пропоную перейти на більш лагідне — ритм харчування. Суттєво те, що за допомогою ритмічних вживань їжі ми задаємо правильний процес нашому метаболізму. І в обмін отримуємо налагоджений обмін речовин в організмі, один з найголовніших інструментів здоров’я. Тим самим ми уникаємо проблеми постійного перекусу протягом дня: дотримуйтесь звичайного режиму в усьому!

  • Сніданок – головне і якісне джерело енергії на весь день і, як правило, вона витрачається без залишку. Саме на сніданок корисно вжити складні вуглеводи — каші, страви з яєць, кисломолочного сиру, овочів.
  • Ланч, або другий сніданок, завдання якого підтримати в організмі високий рівень обмінних процесів, які ми задали корисним сніданком. Сезонні фрукти, ягоди, сухофрукти будуть чудовим і корисним продовження вашого ритму харчування.
  • Обід — це прийняття їжі, котре повинне бути найвиразнішим і об’ємнішим.
  • Підвечірок — це перекус стратегічно важливою їжею, він не менш важливий ніж сніданок чи вечеря. Саме підвечірок дозволяє нам не втратити енергію і концентрацію уваги.
  • Вечеря — це переважно легкі страви з курчам, овочами, сиром кисломолочним. Страви готуються переважно у духовці або на пару. Таким чином вони легше засвоюються організмом, що забезпечить нашому організму пройти важливі процеси, які відбуваються саме вночі, поки ви відпочиваєте.

Карантин надав нам змогу більше спілкуватися з родиною, але пропоную використати цей період для більш позитивних моментів — готувати разом із дітьми: підібрала декілька рецептів, з якими ви з дітьми можете співпрацювати як колеги 

Дітлахів неможливо змусити з’їсти те, що їм не до вподоби. Тож для початку — трохи солодощів для перекусів на другий сніданок чи підвечірок до запашного чаю або ароматного какао!

Рецепт 1. Сирники «хатинки» без краплі борошна

Замість борошна використовуємо кукурудзяну крихту (кашу миттєвого приготування, без домішок). В магазинах її можна знайти на поличках з дитячим харчуванням. 

Інгредієнти:

  • Сир кисломолочний — 400 г
  • Яйце куряче — 1 шт.
  • Цукор ванільний — 10 г
  • Сіль — 2 г
  • Цукор — 20-40 г (а взагалі додавати цукор не раджу, бо кукурудзяне зерно достатньо солодке, краще за смаком додати мед або джем).
  • Сухофрукти за бажанням — 20-30 г (заздалегідь замочити в прохолодній воді на 10-15 хвилин)
  • Кукурудзяна крихта — 30-50 г (залежить від вологості сиру)
  • Олія рослинна — 50 мл

Поєднуємо всі інгредієнти до стабільної однорідної маси, а головне — довго не вимішуємо, не даємо тісту плисти. Підпилюємо робочу поверхню тонким шаром  кукурудзяної крихти. Тісто ділимо на дві частини і формуємо качалочку діаметром 3,5-4 см, гарно прокачуючи її в кукурудзяній крихті. Нарізаємо сирнички довжиною 8 - 9 см і повертаючи з трьох сторін формуємо кутик.

Обсмажуємо на рослинній олії з трьох сторін.

До сирничків можна запропонувати джем, мед, мармелад, сметанку.

Рецепт 2.  Домашні глазуровані сирки без цукру

  • Сир кисломолочний — 300 г
  • Мед або стевія (або інший підсолоджувач) за смаком
  • Темний шоколад — 100 г
  • Ягоди — 90 г (будь-які) або сухофрукти 40 г (мілко нарізані)

Темний шоколад розтопити на водяній бані. Силіконову форму (з маленькими отворами) ретельно змастити шоколадом, поставити в холодильник. Сир кисломолочний перебити в блендері, додати  ягоди або сухофрукти, мед.

Дістати з холодильника форму, змащену шоколадом, і заповнити сирною масою, зверху змастити залишком топленого шоколаду, поставити в холодильник на кілька годин. Смакота готова!

 Рецепт 3. Фініковий трюфель

Інгредієнти:

  • Фініки — 200 г (бажано сорт шоколад, цукерка вийде насичена і більш ароматна)
  • Горіхи — 30 г (за смаком)
  • Какао — 150 - 200 г
  • Вода — 30 мл

Фіники замочити в теплій воді на 10-15 хвилин, віджати, видалити кісточку, перебити в блендері до однорідного стану, поступово додаючи воду. Повинна бути консистенція дуже густої сметани. До суміші додати горіхи, какао. Ретельно вимісити, мокрими руками сформувати кульки діаметром 2,0 – 2,5 см. Трюфелі обваляти в какао. Залишити в прохолодному місці на 1-2 години. Смачного і корисного апетиту!

Рецепт 4. Мус ягідний

Інгредіенти:

(використовуємо ягоди заморожені)

  • полуниця — 240 г
  • малина — 60 г
  • чорниця — 240 г
  • цукор — 100 г за бажанням
  • желатин — 30 г
  • лимонний фреш — 1 чайна ложка
  • вода — 410 мл

Ягоди розморозити, перебити в блендері до однорідної маси, додати цукор, 50% загальної кількості води, як тільки закипить — одразу зняти з плити. Додати желатин (замочений в другій  частині води (охолоджена кип'ячена)), лимонний фреш. Ретельно вимішати, розлити по порціям. Ще в досить холодну пору року відчути яскравий смак літа, це неймовірно 

Смачного! Готуйте із задоволенням разом із дітьми 

Поділитись: