Що б почитати? Книжкові відкриття новопечерців

18.05.2020
Ділимось порадами наших батьків (і не тільки!) щодо книжок, які варто прочитати!

Ми вже з'ясували, що новопечерці багатенько читають  Але що саме? "Мабуть, вони вже прочитали достатньо, щоб ділитись книжковою мудрістю з іншими!" — вирішили ми і, за ініціативою Батьківської ради, почали збирати "батьківську бібліотеку", в яку б увійшли назви, перевірені досвідом. 

Поки "бібліотека" продовжує наповнюватись, ділимось із вами першими рецензіями новопечерців — адже до ідеї приєднались не тільки батьки! Виписуйте собі назви та вирушайте у нові книжкові подорожі :) 

Рекомендації новопечерської родини

  • Світлана Аракелян, мама: 

Книга: Ганс Рослінг «ФАКТОЛОГІЯ. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо»

Чому варто прочитати: Книга «Фактологія» змусила мене дивитися на світ під іншим кутом. Ця книга доказує, наскільки погано ми знаємо світ, і наскільки ми схильні до драматизації всього, що нас оточує.
Автор книги Ганс Рослінг розповідає про життєві ситуації, які вплинули на його фактологічне мислення. Крім того, він майстерно розвінчує популярні міфи про розподіл рівня доходів у світі, гендерну рівність, народжуваність і смертність, охоплення вакцинацією дітей та охорону здоров'я, довкілля. На початку книги пропонується пройти тест з 13 питань на рівень обізнаності фактів про світ. Результати вражають...
Ми спираємося не на факти, а на емоції і те, що частіше бачимо і чуємо з телевізора і газет, що світ у небезпеці, люди тільки біднішають, смертність росте, все котиться в прірву. Автор книги поступово доказує, що насправді ми помиляємося, а ситуація в світі навпаки покращується. Багато прикладів, з графіками і статистичними даними, щоб показати, як сприймати світ не емоціями, а фактами. Вчить, як контролювати інстинкт негативу і правильно сприймати ту інформацію, яку отримуємо з новин. А також порівнювати всю інформацію, яку отримуємо, і намагатися не узагальнювати її.

  • Аліса Іващенко, учениця:

Книга: Дорж Бату "Моцарт 2.0"

Чому варто прочитати: Це третя книга письменника Доржа Бату, який став відомим як письменник (він раніше був журналістом на українському телебаченні, працював в ООН та в ''Голос Америки'', хоча сталося так, що він потрапив в НАСА і тепер працює там) завдяки своїм попереднім книгам — ''Франческа: Повелителька Траєкторій'' та ''Франчаска: Володарка Поліцейського Жетона''. Ця книга значно відрізняється від попередніх, але вона так само гарно написана, в ній дуже гарно відчувається стиль Доржа. 

Твір містить більше чотирьохста сторінок, але я прочитала все меньше, ніж за дві години. Неймовірно захопливий сюжет, який просто не дозволяє відірватися.

Також є одна особливість цієї книги — на сторінках можна знайти QR-коди, в яких містяться посилання чи то на твори Моцарта, чи то на фотографії Нью-Йорка.
Сам автор дуже прискіпливо ставиться до всіх деталей, тому вся інформація, яку ви прочитаєте в книзі про Вольфганга Амадеуса цілком достовірна.
А якщо вже говорити про розділ, який дозволяє спокійніше ставитися до стресових ситуацій, тут сміливо можна зазначити пів книги. Починаючи з деяких творів Моцарта, що дуже заспокоюють, закінчуючи сюжетом книги.
Я вважаю, що причин її прочитати — є мільйон. Розпочавши з того, що можна дізнатися купу нового про Вольфганга, закінчуючи тим, що, читаючи цю книгу, ви переживете купу пригод разом з героями.

  • Зоя Литвин, засновниця Новопечерської школи, мама:

Книга: Роберт Пломін "Генплан"

Чому варто прочитати: Автор досілджує те, наскільки наши гени впливають на наш характер і на навчальні досягнення, і прийшов до висновку, що 80% нашої особистості, від характеру до начальних успіхів, визначають саме гени.
Книга місцями весела, місцями трошки складна для не науковців, але інформація буде цікавою як для батьків, так і для освітян.

  • Олена Хіргій, мама:

Книга: Надійка Гербіш "Ми живемо на краю вулкана"

Чому варто прочитати: Тернопільщина, Друга світова війна. Заснована на документальних матеріалах. Для дітей від 7-12 років

Книга: Галина Ткачук "Школознавство"

Чому варто прочитати: Пізнавально, з гумором про те, навіщо взагалі вигадані школи, від єзуїтських до сучасних шкіл. Вік від 7-12 років

  • Ксенія Кучеренко, мама:

Книга: Адам Кей "Буде боляче"

Чому варто прочитати: Це щоденник британського гінеколога. Почитайте, якщо давно не сміялися вголос над книжкою. І почитайте, щоб перестати жалітися на роботу, обставини і все інше, бо просто незручно жалітися на свій робочий день тоді, як в когось він тривав добу та 12 кесаревих. Але обережно: в книжці багато фізіологічних підробиць. Чутливим краще подумати, перш ніж читати 

Поділитись: