Дистанційні вигадки: як провести онлайн-урок із трудового навчання

Творчі ідеї на прикладі STEM-уроку до Дня Землі

Дистанційне навчання кидає виклик звичним навчальним процесам, адже вчителеві треба не просто провести урок, а ще й продумати його так, щоб учень не занудьгував перед екраном. Особливо залежні від "живого" контакту творчі уроки. Але трохи фантазії — і вихід знайдено!

Пані Вікторія Бартюк, учителька трудового навчання, розповідає, як креативність допомагає вчителеві на локдауні, на прикладі STEM-уроку до Дня Землі.

 

Чи замислювались ви, скільки речей може поміститись у футболку? А в сумку з футболки? Виявляється, досить багато: клавіатура, мишка, зошити, підручники, пенал, іграшки... У такій сумці можна навіть переносити домашніх улюбленців 

На дистанційці під час уроків STEM та творчих занять (уроки трудового навчання, гуртки) дуже розвивається креативне мислення. Бо ж як знайти вихід із ситуації, коли немає усіх необхідних матеріалів та інструментів? Виготовити еко-сумку зі старої кофтинки чи футболки без використання голки — це круто! Але що робити, якщо немає старої непотрібної футболки? Можемо взяти... колготки, і з них теж вийде сумка. А із відрізаних частин одягу можна зробити намисто, пов'язку, браслет, нарукавники і навіть елементи одягу для домашніх улюбленців (бо ж як на дистанційці без песиків чи котиків). 

Учителю теж потрібно вміти придумати і пояснити одночасно можливі варіанти виготовлення сумки із різних елементів одягу. Сумка з колгот у моїй практиці вперше  Якщо колгот під руками не знайшлось, доводиться малювати швидкі малюнки-пояснення. 

А якщо ми уже зробили так багато різних моделей еко-сумок, то це вже ціла колекція. І п'ятикласниця подає ідею влаштувати показ мод на камеру. Усі моделі виходять зі своїми сумками та коментують їх. Це просто неймовірне явище  

В такі моменти розумієш, що ці уроки надзвичайно цінні для дітей, позитивні емоції залишаться з ними назавжди. Така діяльність відіграє величезну роль у розвитку креативного і критичного мислення в усіх учасників навчального процесу. Адже ці навички надзвичайно важливі для сучасної людини. А повторне використання речей навчає відповідальному споживанню.

Поділитись: