Book Talk: як діти розповідають про книжки

Щорічна подія початкової школи перемістилась в онлайн

Щороку в початковій школі проходить цікава подія під назвою Book Talk: працюючи в командах, діти обирають книжку, яка останнім часом їм найбільш сподобалась, детально аналізують її та презентують друзям та батькам. Презентації яскраво оформлюють на великих бордах, роздивитись які після події може вся Школа. 

Але цього року сталося неочікуване: через карантин Book Talk довелось проводити... онлайн! Хіба це не виклик, особливо для 3 класів, для яких подія проводилась уперше? Як розповідати про улюблені книжки, коли замість борду — презентація на екрані, а замість повного класу друзів — камера та монітор? Ми запитали педагогів третіх класів, як їм вдалось впоратись та провести Book Talk онлайн так, щоб не втратити жодної з її цінностей.

Вікторія Колосай, педагог 3-А класу: Діти перед канікулами поділилися на пари,трійки. Обрали книги і читали їх на канікулах. Коли оголосили карантин, діти працювали в Google-презентаціях, Keynote, мали спільний доступ до документів, списувались, дзвонили одне одному. Кожна робоча група мала план роботи, а також критерії, за якими вони будуть оцінені. Такий вид роботи став викликом для дітей, але також і хорошим новим досвідом. Кожна група мала свій час для презентації своїх робіт. Інші діти уважно слухали та ставили питання презентаторам. Дітям сподобалось, кожен долучився. Метою було зацікавити інших прочитати ці книги, і я думаю, що нам вдалося, адже діти вже почали їх читати!

Надія Шпак, педагог 3-Б класу: Захист проєктів Book Talk у онлайн-форматі — це цікавий та незвичний досвід як для учнів, так і для вчителів. Ми довго думали як організувати роботу максимально ефективно, адже перед тим, як презентувати, учні мали зробити презентації до своїх проєктів. Раніше ми планували все робити на бордах, як зазвичай, але прийняли виклик і знайшли не менш цікавий спосіб. Більшість діток готувалися в парах, тож задача полягала у створенні спільної презентації. Для цього ми скористалися додатком Презентації від Google. В ньому є дуже корисна функція «Спільна робота над документом»: в режимі реального часу учні покроково готували свої роботи. Зручно також було те, що до кожної презентації був під’єднаний вчитель, а це можливість допомагати та при потребі надавати поради. Загалом на створення презентацій ми витратили до 1,5 тижня. 

Безпосередньо презентація робіт перед класом відбувалася під час уроків Української мови на платформі «Google Meet». Через демонстрацію екрану дітки вмикали свої презентації для всіх присутніх на уроці і розповідали про прочитану книгу. Після завершення кожен міг поставити презентаторам запитання, яке цікавить. 

Це був наш перший досвід, але ми з дітками можемо впевнено сказати, що він був вдалим!

Сказати, важчим чи легшим був такий формат, не скажу, оскільки повноцінний Book Talk якраз і мав бути в 3-му класі, і з самого початку ми не уявляли, як провести подію у форматі онлайн і без бордів.  Та новий формат навчив того, що завжди можна знайти вирішення будь-якої ситуації, тим паче, коли поруч безмежні можливості технологій! 

Поділитись: