Унікальність дистанційної освіти для новопечерських родин

Інтерв'ю з Тетяною Ткаченко, керівницею дистанційної школи.
  • Пані Тетяно, у Вас, як у керівника дистанційної школи, були особливі виклики. Як команда змогла відновити навчання після 24 лютого 2022 року?

Ми відновили онлайн-навчання за два тижні після вторгнення, а на наступний навчальний рік вже запропонували три формати: наживо, онлайн, екстернат. Навчання повертало дітям відчуття стабільності, якого дуже не вистачало всім нам з початку війни. За місяці війни ми зрозуміли, що для психологічного стану дітей надзвичайно важливим є спілкування з учителями, друзями з класу, хоч вони й роз'їхалися по світу, а особливо — навчальна рутина: уроки, домашні завдання, творчі проєкти. 

  • В чому унікальність дистанційної освіти, яку Ви запропонували новопечерським родинам у цей складний рік?

У першу чергу, як дитиноцентрична Школа, ми проаналізували, де знаходяться наші учні, а також – яка саме освітня та психологічна підтримка їм потрібна. І хоч ми завжди агітуємо за навчання наживо, навіть якщо родина знаходиться в іншій країні, ми зрозуміли, що без дистанційного формату цього року не обійтись. З іншого боку, абсолютно неможливо було передбачити, коли і як наші родини почнуть повертатися в Київ. Тож ми вирішили, що наші нові формати навчання повинні мати опцію швидкого перемикання з одного на інший. Нам це дуже допомогло восени, коли почалися масовані обстріли та деякі родини вирішували знову виїхати в безпечні країни.

  • Чи плануєте Ви залишати дистанційне навчання на наступний навчальний рік?

Так, наразі ми ще більше оптимізували наш дистанційний формат і пропонуємо його родинам, які обрали навчання наживо в інших школах. Ми отримали від родин потужний запит на підтримку зв’язку з українською програмою навчання, тому доповнюємо розклади учнів такими важливими та потрібними предметами, як українська мова, українська література й історія України. Тьютор також допомагає розширити програму згідно з інтересами дитини та для комфортного повернення в Україну згодом. Щоб не перенавантажувати дітей, важливо збалансувати, що саме дитина вивчає у школі за кордоном, врахувати це в її освітній траєкторії та доповнити графік потрібними їй предметами. Ну, а також запрошувати на всі заходи та свята Школи, навіть онлайн, адже дітям дуже потрібно відчувати себе частиною нашої Новопечерської родини.

Поділитись: